Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

I. Kmeťová zabojuje v K1 na 200 m iba v B - finále o umiestnenie

Ivana Kmeťová Foto: TASR/Martin Baumann

Zverenka trénera Filipa Petrlu obsadila v tretej rozjazde šieste miesto s vyše dvojsekundovou stratou na Ukrajinku Innu Osypenkovú Radomskú.

Londýn 10. augusta (TASR) - Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Ivana Kmeťová nepostúpila do A-finále K1 na 200 m na OH 2012 v Londýne. Zverenka trénera Filipa Petrlu obsadila v druhom semifinále piate miesto s vyše sekundovou stratou na Rusku Nataliu Lobovovovú, čo v silnej konkurencii stačilo iba na účasť v B-finále. Kmeťová tak bude v sobotu bojovať o konečnú 9.-16. priečku.

"Prišla som sem na 200-ku ako nováčik medzi baby, ktoré sa na ňu špecializujú. Poriadne som ani nevedela, do čoho idem. V rozjazde som mala v mysli, že Juhoafričanka sa tu tiež dostala iba cez voľnú kartu, chcela som to ukontrolovať, postupovalo až šesť lodí zo siedmich. V semifinále som už nechala na trati všetko. Išla som v prvej dráhe a vôbec som nevnímala okolie. V cieli to bolo dosť tesné, ale keď mi pripojili meno k 'béčku', bola som veľmi rada," povedala po semifinále Kmeťová.

Šprint je pre najlepšiu slovenskú kajakárku doplnkovou disciplínou, v K2 na 500 m obsadila spoločne s Martinou Kohlovou konečnú 13. priečku.

"Veľa sme trénovali v K2 na 500-metrovej trati, na túto 200-ku som sa vôbec nezameriavala. Počas semifinále som nevnímala nič z toho, čo sa na zvyšku trate dialo. Hnali ma dopredu iba hlasy divákov. Myslím si, že sa nemám za čo hanbiť," zhrnula svoje dojmy zo súťažného krstu ohňom na šprinte Kmeťová.

Pretekárka, ktorá sa pripravuje v Novákoch, bola rada aj z toho, že nesklamala v tvrdej konkurencii. "Aj do toho béčka bolo dosť ťažké sa dostať. Veľa lodí chcelo do 'áčka' a majú iba 'béčko'. Som rada, že som dokázala dobre pretekať so špičkou. Niekto ma možno nebude vedieť pochopiť, že sa z béčka teším. Ale táto kategória je tak 'narvaná' dievčatami, ktoré sa tomu venujú. Aj to malé finále je naozaj naplnené kvalitnými kajakárkami. Mimochodom teším sa aj z toho, že Ľubo má finále," neskrývala radosť z úspechu reprezentačného kolegu po analýze Kmeťová.

Čo sa týka prípravy na túto alternatívnu trať, Kmeťová prezradila, že sa jej nevenovala vôbec. Všetko, čo predviedla, čerpala len z drilov na päťstovku, ktoré dookola opakovali s partnerkou do K2 Martinou Kohlovou. "Keby som to chcela vyjadriť percentuálne, tak nula. Päťstovka bola pre nás priorita, tú miestenku sme si vypádlovali a jazdíme ju 10 rokov. K1 200 bolo v programe po päťstovke a vedela som, že ma to v ničom neovplyvní v debli. Preto som si chcela skúsiť. Som rada, že mi to vyšlo a že v sobotu môžem byť znovu v olympijskej vode. Ja len dúfam, že nespravím hanbu, zabojujem s nimi a bude z toho pekný výsledok," dodala.

Kmeťovej "hrozí", že na 200-ke na prvý šup prekoná doterajšie olympijské umiestnenia z dvojkajaku. To už je minimálne na zamyslenie v kontexte zapojenia tejto trate do jej pretekárskeho profilu. "Áno, myslím si, že to má u mňa perspektívu. Ale možno po zajtrajších pretekoch už odpoviem, že nie," uškrnula sa skúsená reprezentantka.