Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Kolníková si napriek pokazenej príprave verí na medaily

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico odovzdáva dekrét atlétke Hane Kolníkovej. Foto: TASR/Pavel Neuabuer

Zrakovo postihnutá šprintérka bude hájiť na paralympijských hrách v Londýne slovenské farby v behoch na 100 a 200 metrov.

Londýn 29. augusta (TASR) - Príprava na vrchol sezóny i kariéry nevyšla Hane Kolníkovej podľa predstáv, no napriek tomu si pred londýnskou paralympiádou verí. Zrakovo postihnutá šprintérka, ktorá bude hájiť slovenské farby v behoch na 100 a 200 metrov, chce zabojovať o medaily.

Kolníková pred slávnostným odchodom do Londýna sľúbila za celú výpravu prezidentovi krajiny čestné boje a úspešnú reprezentáciu v britskej metropole a nepochybuje, že sa to aj naplní. "Verím, že to bude úžasné, tak ako na každých veľkých pretekoch a keby sa podaril nejaký osobný rekord, tak tým väčšia radosť by bola. Momentálna forma je veľmi dobrá, no zatiaľ nechcem predbiehať," povedala.

Prípravu na športový sviatok jej pokazilo nešťastné zranenie, ktoré utrpela vo februári. "Utrpela som úraz kolena, keď ma na dráhe zozadu zrazil ďalší šprintér, takže pred každým tréningom fungujem na Voltarenoch, tejpoch, či v kryokomore, aby som to zachladila. No snažím sa to prekonať, niekedy aj s plačom, ale posledné dni hovoria, že by to mohlo byť fajn," verí dvadsaťtriročná atlétka, ktorá si pri nešťastnej zrážke poškodila chrupavku a zadný stehenný sval.

Pred hrami ale nestrácala optimizmus a s úsmevom rozprávala o boji o najvyššie priečky. "Mierim na najvyššie méty, no ťažko hovoriť o konkrétnom umiestnení, pretože tá špička má asi rovnako natrénované a potom je to už iba o psychike, šťastí, forme v deň pretekov, či počasí. Nám zrakovo postihnutým napríklad vie niekedy veľmi uškodiť slnko," uviedla Kolníková, ktorá stále nepreteká s vodičom.

Dôvod je jednoduchý, zatiaľ žiadneho dostatočne rýchleho nenašla. "Na Slovensku nie je atletika až tak rozšírená. Kto ju robí, robí ju najmä pre seba, chce si budovať vlastnú kariéru. Takže je ťažké nájsť. Možno by to mohol byť dobrý atlét, ktorý tesne skončil svoju kariéru. No musel by mať osobný rekord asi pod 11 sekúnd, aby mi vedel kontrolovať trať na stovke," dodala.