Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Komentár Ivana Hoffmana: Čakanie na vládu a budúci voliči

Ivan Hoffman, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Po včerajšku vieme, že novú vládu budeme mať 13. decembra, že prezident republiky k výberu Andreja Babiša nemá výhrady, avšak s kandidátmi na ministerky a ministrov, ktorých doteraz nepozná, si chce Miloš Zeman pohovoriť ešte predtým, ako budú známi verejnosti.

Očakávame vládu, ktorá bude najskôr personálne kompetentná a od ktorej sa dá čakať programové vyhlásenie, ktoré neurazí. Málokto si však zatiaľ asi vie predstaviť, ako chce predseda víťazného hnutia v panujúcej povolebnej konštelácii pre svoju vládu vyjednať toleranciu alebo dokonca podporu.

Iba pán poslanec Farský hlási, že Babišovu vládu hneď na prvý raz podporia KSČM a SPD, ale neuvádza zdroje, o ktoré toto smelé tvrdenie opiera. Mimochodom, podľa agentúry Median menšinovú vládu ANO s podporou týchto dvoch alebo iných strán uprednostňuje najviac občanov, 44 percent.

Koalíciu Babiša s ODS chce iba 15 percent a dnes končiacu koalíciu ANO, ČSSD a KDU-ČSL už iba mizivých 6 percent. Problém je v tom, že čo pripadá logické respondentom ankety, je zároveň ťažko prijateľné pre politikov.

Pragmatický mix


Pre Okamuru je Babiš neznesiteľne proeurópsky, pre komunistov neprehliadnuteľne kapitalistický a pre ostatné strany neakceptovateľne trestne stíhaný.

Z takéhoto patu sú najčistejším riešením predčasné voľby, v ktorých si poučený občan musí vybrať, či to prehnal s podporou Babišovi, alebo naopak, poslal do parlamentu zbytočne početnú opozíciu.

Predčasným voľbám predchádzajú kroky, ktoré nemožno preskočiť. Na sériu menovaní a hlasovaní o dôvere, by sme sa už ale mali pozerať ako na predvolebnú kampaň, a nie ako na povolebné vyjednávanie.

Andrej Babiš bude pri predstavovaní vlády a formulácii jej programu dôkladný nie preto, že by naivne veril, že dostane podporu. Namiesto politikov osloví svojich budúcich voličov. Ponúkne pragmatický mix, v ktorom si každý pre seba niečo nájde a predstaví kabinet, ktorý nedostane šancu niečo nesplniť alebo pokaziť.

Je celkom možné, že čakáme na vládu, ktorú Poslanecká snemovňa zmetie zo stola kvôli Bocianiemu hniezdu, ale ktorú si občania, bez ohľadu na Bocianie hniezdo, v opakovaných voľbách na jeseň budúceho roka s gustom zvolia. Zatiaľ však o tej vláde vieme iba to, že nebude mať ministra pre ľudské práva a že v nej budú štyri ženy.