Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Koncentrácie peľu bylín i drevín v ovzduší boli počas týždňa nízke

Ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Ďurník

V súčasnosti kvitnú ružovité, mrkvovité, astrovité i pŕhľavovité rastliny.

Banská Bystrica 24. júla (TASR) – Ochladenie a zrážková činnosť v posledných dňoch sa podpísali na poklese množstva peľu v ovzduší. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

„Peľ tráv sa vyskytoval na väčšine územia Slovenska momentálne v nižších ako alergologicky významných koncentráciách. Z peľu drevín sa v ovzduší objavoval vo veľmi nízkych koncentráciách už len peľ gaštana, ojedinele borovice a lipy,“ spresnila Lafférsová.

V súčasnosti kvitnú ružovité, mrkvovité, astrovité i pŕhľavovité rastliny. Peľ tráv síce ostáva v ovzduší až do jesene, ale podľa Lafférsovej už len v nižších, väčšinou alergologicky nevýznamných koncentráciách. „Pribúdať bude ale peľ inváznych rastlín - paliny a ambrózie. Všetky monitorovacie stanice už zachytili ich peľ, ale stále len v nízkych koncentráciách. Budú však najvýznamnejšími alergénmi až do jesene,“ uviedla.

Ako dodala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, pele paliny i ambrózie sú silnými alergénmi a odborníci sú všeobecne svedkami nárastu alergikov s precitlivenosťou na tieto rastliny. „Ambrózia sa rýchlo rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Veľmi agresívny je aj peľ paliny a skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami,“ priblížila.