Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Ohluchnúť sa dá aj na diskotéke, vrátiť sluch môže nová metóda

Ilustračné foto Foto: TASR

Zdravotné sestry Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici na konferencii ORL prezentovali výsledky novej metódy, ktorú lekári využívajú na záchranu sluchu pri jeho náhlej senzorineurálnej strate.

Banská Bystrica 20. októbra (TASR) – Novým metódam a trendom ambulantnej starostlivosti pri ušných, nosných a krčných ochoreniach sa venovala konferencia sestier pracujúcich v otorinolaryngológii (ORL), ktorá sa nedávno uskutočnila v Banskej Bystrici. Zišlo sa na nej 140 sestier zo Slovenska i Čiech.

Ako TASR informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje, práve ich zdravotné sestričky na konferencii prezentovali výsledky novej metódy, ktorú lekári využívajú na záchranu sluchu pri jeho náhlej senzorineurálnej strate. V lokálnej anestézii postihnutému pacientovi aplikujú kortikosteroidy priamo do bubienkovej dutiny.

"Novou metódou sme liečili 19 pacientov, 14 percentám z nich sa nám podarilo sluch vrátiť úplne, 23 percentám aspoň čiastočne," uviedla lekárka Marcela Navrátilová z Rooseveltovej nemocnice.

Ide o metódu, ktorá sa štandardne vo svete a u nás využíva len v posledných dvoch rokoch. Je poslednou nádejou pre pacientov, ktorí prišli náhle o sluch a iné liečebné postupy im nezabrali. Náhlu stratu sluchu spôsobí nedokrvenie sluchového orgánu, presné príčiny však zostávajú až v 85 percentách nezistené. Na oddelení ORL banskobystrickej nemocnice mali napríklad aj mladého pacienta, ktorý ohluchol po návrate z diskotéky.

"Práca s otorinolaryngologickým pacientom je špecifická v osobitosti ošetrovateľskej starostlivosti zahŕňajúcej pacienta s nádchou až po pacientov s dusením," dodala námestníčka pre ošetrovateľstvo Rooseveltovej nemocnice Monika Trnovcová.

Na zorganizovaní konferencie sa podieľali Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Sekcia sestier pracujúcich v ORL, Oddelenie otorinolaryngológie Rooseveltovej nemocnice a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici. V poradí osemnásta konferencia sa na budúci rok uskutoční v Prešove.