Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Koniec týždňa tropický, víkend v znamení dažďa

Foto: Radovan Butaš/TASR

Tropická vlna vrcholí dnešným piatkom pri predpokladaných teplotách 25 až 30 stupňov Celzia. Očakávaný dážď cez víkend prinesie prívalové zrážky, v ojedinelých prípadoch aj krúpy.

Senica 11. mája (TASR) - Tropická vlna vrcholí dnešným piatkom pri predpokladaných teplotách 25 až 30 stupňov Celzia. Očakávaný dážď cez víkend prinesie prívalové zrážky, v ojedinelých prípadoch aj krúpy. Meteorologické ústavy vyhlásili už počas týždňa výstrahu na nebezpečné javy, ktorých príchod sa očakáva zo západu Českej republiky. Numerický model Aladin Českého hydrometeorologického ústavu predpovedá teplotu v noci zo soboty na nedeľu medzi 8-9 stupňov Celzia. Výrazný teplotný skok a výskyt nebezpečných javov môže potencionálne ohroziť ľudské aktivity. Výskyt krupobitia môže tiež ohroziť aj zeleninovú a ovocnú výsadbu. Prívalový dážď tak doplní zrážkový deficit z jari tohto roku.

Ochladenie v tomto termíne sa viaže k ľudovej pranostike O troch zmrznutých - Pankrác, Servác a Bonifác, niektoré zvyky spomínajú aj Žofiu. Od polovice mája by sa tak nemali objavovať prízemné mrazy. V súvislosti s globálnym otepľovaním, priemerná teplota pre tieto mesiace rastie, vplyv „trinásťročného slnečného cyklu“ a účinky skleníkového efektu posunuli tropickú hranic severnejšie, talianske horúčavy tak poznáme aj na Slovensku.

Radovan Butaš, Katolícka univerzita Ružomberoki