Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Kosovská opozícia opäť útočila slzotvorným plynom

Na archívnej snímke zasadnutie parlamentu v Prištine. Foto: TASR/AP

Opozícia žiada odstúpenie súčasného premiéra Isa Mustafu a zvolanie predčasných volieb. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2018.

Belehrad 25. februára (TASR) - Stredajšie rokovanie kosovského parlamentu, na ktorom poslanci stanovili voľbu nového prezidenta na tento piatok, bolo opäť narušené útokom slzotvorným plynom. Informovala o tom agentúra DPA.

Opozičným nacionalistom z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie) sa podarilo zaútočiť aj napriek prísnym bezpečnostným opatreniam nastoleným kvôli podobným predchádzajúcim útokom, ktoré sa začali už v októbri minulého roka.

Opozícia týmto spôsobom vyjadruje protest proti dohode medzi kosovskou vládou a Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Táto dohoda bola sprostredkovaná Európskou úniou v rámci úsilia o normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, bývalou srbskou provinciou, ktorá v roku 2008 vyhlásila samostatnosť.

Opozícia žiada odstúpenie súčasného premiéra Isa Mustafu a zvolanie predčasných volieb. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2018.

Prezident Kosova je volený nepriamo, teda členmi parlamentu. Bývalý kosovský premiér a súčasný minister zahraničných vecí Hashim Thaci by mal podľa prognóz prevziať prezidentské kreslo od súčasnej prezidentky Atifete Jahjagovej, ktorej čoskoro vyprší päťročné funkčné obdobie.