Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Kostol v Selciach je zasvätený pamiatke sv. Cyrila a Metoda

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pôvodne ranogotický kostol prešiel viacerými rekonštrukciami.

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti uvádza prehľad domácich i zahraničných pamätníkov venovaných osnovateľom nášho písomníctva.

Pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda je zasvätený aj kostol v obci Selce neďaleko Banskej Bystrice. Pôvodne ranogotický kostol prešiel viacerými rekonštrukciami. V roku 1863 sa veriaci i cirkevná vrchnosť rozhodli kostol zasvätiť pamiatke sv. Cyrila a Metoda. Z tohto dôvodu objednali aj oltárny obraz s týmto námetom. Úlohy sa zhostil banskobystrický maliar Július Jonáš.

Vierozvestcov na ňom zobrazil ako bratskú dvojicu svätcov so svätožiarou nad hlavami a v pestrofarebnom kňazskom habite. Biskupská funkcia sv. Metoda je na obraze zvýraznená širokou šerpou a žehnajúcim gestom. V ľavej ruke drží „obraz na dreve“ s motívom posledného súdu. Sv. Cyril je zobrazený s jednoramenným krížom a v ľavej ruke drží knihu, ktorá ho charakterizuje ako filozofa. Obraz vysvätil biskup Štefan Moyzes.

Hoci obraz niekoľko desaťročí nebol súčasťou interiéru kostola, po zreštaurovaní je opäť dominantou jeho oltárnej časti a esteticky korešponduje s moderne poňatým mramorovým sanktuáriom. Traduje sa, že kostol v Selciach bol prvým kostolom na slovenskom území vtedajšieho Uhorska, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. V roku 1863 boli po ňom solúnskym bratom zasvätené aj kostoly v Dohňanoch a Mojtíne.