Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

KRAJCER: Zákaz pre Markízu informovať o malackej nemocnici je škandál

Na snímke zľava podpredsedníčka Jana Žitňanská, podpredseda Jozef Kollár, kandidát na župana BSK Daniel Krajcer a líder hnutia Daniel Lipšic. Foto: TASR/Michal Svítok

Daniel Lipšic (nezaradený) tvrdí, že súdy v poslednom čase čoraz častejšie pristupujú k extrémnym rozhodnutiam vo vzťahu k slobode prejavu.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Rozhodnutie Okresného súdu v Malackách predbežným opatrením o tom, že televízia Markíza nesmie informovať o financovaní malackej nemocnice bratislavským vyšším územným celkom, je nehorázne a škandalózne. Vyhlásil to dnes poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister kultúry Daniel Krajcer (nezaradený) s tým, že ide o bezprecedentnú cenzúru zo strany súdnej moci voči slobode médií.

Syndikát odmieta akékoľvek zasahovanie do slobody slova


Slovenský syndikát novinárov (SSN) je vážne znepokojený situáciou, ktorá sa v poslednom čase týka mediálneho prostredia. Uvádza to vo svojom dnešnom stanovisku.

"Rozhodnutím súdu o tom, že televízia Markíza sa má zdržať výroby a vysielania príspevkov nadväzujúcich na doterajšie reportáže redaktorky Barbory Demešovej týkajúce sa financovania nemocnice v Malackách, súdna moc na Slovensku iba potvrdzuje, že je nezávislá, ale nezávislá na práve a na právach občanov. Odmietame akékoľvek zasahovanie do slobody slova a o tejto situácii budeme informovať naše partnerské organizácie v zahraničí," uvádza v stanovisku SSN jeho predsedníčka Tamara Valková.
"Dokonca ani z mojej aktívnej éry z čias Vladimíra Mečiara si nepamätám, že by kvôli nejakému utekajúcemu politikovi vydával niektorý zo súdov predbežné opatrenie," zdôraznil bývalý novinár Krajcer na tlačovej konferencii. Podľa jeho slov si len televízia Markíza robila svoju prácu, keď informovala o "veľmi zvláštnom" nakladaní s verejnými prostriedkami. Krajcer je zároveň pripravený nastoliť túto otázku aj na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

Vraciame sa do čias komunizmu, tvrdí Žitňanská


Daniel Lipšic (nezaradený) tvrdí, že súdy v poslednom čase čoraz častejšie pristupujú k extrémnym rozhodnutiam vo vzťahu k slobode prejavu. "Prvé sa týkalo kauzy Gorila, ale už sú aj ďalšie. Na to, aby bolo predbežné opatrenie zasahujúce do slobody prejavu vydané, je podľa môjho názoru potrebné splniť mimoriadne závažné kritériá. Rozhodnutia našich súdov v tejto veci dokazujú, v akom zlom stave sa justícia nachádza," upozornil. Lipšic poukázal na skutočnosť, že SR nevyhrala ani jeden prípad v Štrasburgu týkajúci sa slobody prejavu porušenej našimi súdmi. "Všetky prehrávame," podčiarkol.

Jana Žitňanská (nezaradená) uviedla, že televízia Markíza musí na základe predbežného opatrenia stiahnuť z archívu materiály, ktoré o kauze informovali. "To naozaj pripomína komunizmus, kedy sa retušovali fotografie, aby tí, ktorí boli pre režim nepohodlní, na nich nefigurovali a nebola zachovaná žiadna pamäťová stopa," dodala.

Zákaz platí do právoplatného rozhodnutia súdu


Denník Sme dnes informoval, že televízia Markíza nesmie až do skončenia súdneho sporu robiť reportáže o financovaní malackej nemocnice. Súd sa stotožnil s návrhom firmy Nemocničná, ktorá nemocnicu vlastní a televíziu žaluje. Markíza sa podľa uznesenia súdu musí "zdržať výroby a vysielania" akéhokoľvek príspevku, ktorý by nadväzoval na doterajšie reportáže redaktorky Barbory Demešovej "Župa dáva milióny súkromnej firme" a "Frešo utekal pred našou kamerou. Pre čudné financovanie malackej nemocnice". Zákaz platí do právoplatného skončenia celého sporu, ktorý môže podľa denníka trvať roky. Dovtedy musí televízia stiahnuť druhú reportáž zo svojho webu. "Sudca odôvodnenie svojho rozhodnutia vyjadrí v nasledujúcich dňoch," povedal Sme hovorca súdu Pavol Adamčiak.