Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Kubánsky lekár vyliečený z eboly sa vráti do Sierry Leone

Na archívnej snímke z 24. septembra 2014 zdravotná sestra Dalila Martinezová, vedúca Kubánskeho zdravotníckeho tímu na cestu do Sierra Leone, vchádza do izolačného stanu počas tréningového cvičenia v Havane. Kubánsky lekár Félix Báez sa nakazil ebolou v západoafrickom štáte Sierra Leone, kde pomáhal pacientom postihnutým týmto ochorením. Foto: TASR/AP Photo

Lekár patril do 165-člennej skupiny zdravotníkov, ktorých poslala v októbri Kuba do Sierry Leone.

Havana 29. decembra (TASR) - Kubánsky lekár Félix Báez Sarria, ktorý sa nakazil ebolou v Sierre Leone a letecky ho previezli na liečbu do Švajčiarska, oznámil dnes kubánskym médiám, že do krajiny zasiahnutej epidémiou sa vráti.

"Po fyzickej a citovej stránke sa cítim vynikajúco, zotavovanie prebieha dobre," povedal Báez pre oficiálne kubánske noviny Granma. "Dokončím to, čo som začal," dodal 43-ročný lekár, ktorého citovala aj tlačová agentúra DPA.

Špecialista v odbore interné lekárstvo sa nakazil ebolou v novembri a do Ženevy na liečbu ho previezli na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Na Kubu sa vrátil 6. decembra.

Lekár patril do 165-člennej skupiny zdravotníkov, ktorých poslala v októbri Kuba do Sierry Leone. Kuba má celkovo 256 zdravotníkov v troch afrických krajinách, najhoršie zasiahnutých epidémiou eboly.

Podľa najnovších údajov WHO súčasná epidémia eboly usmrtila 7842 ľudí a chorobou sa infikovalo 20.081 osôb.