Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Kvetinové dni obce Kátov

Foto: TASR

Zeleninové priesady a okrasné kvetiny tento víkend obsadili horné Záhorie. Svoj tovar ponúkali domáci predajcovia, ale aj súkromní záhradkári so svojím sortimentom.

Senica 14. mája (TASR) - Zeleninové priesady a okrasné kvetiny tento víkend obsadili horné Záhorie. Na hlavnej ulici stáli vedľa seba stánky s rozličným tovarom od pochutín, hračiek až po bylinky. Svoj tovar ponúkali domáci predajcovia, ale aj súkromní záhradkári so svojím sortimentom.

Dostať bolo možné majoránku, rozmarín, oregano, šalviu, papriky poľné i pálivé spolu s kríčkovými odrodami paradajok. V centre obce bol dokonca pristavený aj kolotoč. Svoje miesto si na trhu pravidelne nachádzajú aj sukulenty rozmanitých druhov, tiež aj exotické rastliny olivovníku, fíg, ktoré vzhľadom k poslednému tropickému obdobiu tiež pomaly nachádzajú umiestnenie v súkromných záhradách.
Bez popisu
Foto: Radovan Butaš/TASR

Mimo hlavnú ulicu, za múrom tichej záhrady materskej školy vystavoval kátovsko-holíčsky Bonsai Klub Juniperus svoje desať až 20-ročné „stromy v miske“. Súčasťou jarmoku bol aj kultúrny program organizovaný obcou Kátov, popoludní vystúpila tanečná skupina FLEX z neďalekého Hodonína, po nich vystúpil detský folklórny súbor Kopaničiarik z Myjavy.

Tradičné remeslá, tohto územia reprezentovala tkáčska dielňa s ručne tkanými výrobkami Evy Holickej. Remeselní učni z Bzeneckej Strednej školy lesníckej a rybárskej, ktorej patrila expozícia mechanického Záhoráckoslováckeho Betlhemu vystavená v budove materskej školy, sa predstavili s rezbárskymi prácami. V rámci ukážky remesiel mali svoje miesto aj spracovávatelia včelieho vosku, drôteník, maliari a keramika.
Foto: Radvan Butaš/TASR
Budova materskej školy okrem mechanického Betlhemu ukrývala pred výkyvmi počasia súkromnú výstavu plne funkčných historických gramofónov Miroslava Lipu zo Skalice. Najstarším exponátom bol Edisonov fonograf, u nás známy skôr ako flašinet, alebo takzvaný verklík s otočným hracím valcom. Víkendovú idylu narušila oblačnosť, ktorá sa začala sťahovať nad Kátovom a priľahlým okolím.


Kvetinové dni v obci Kátov na Záhorí.





Radovan Butaš, Katolícka univerzita Ružomberokji sš12