Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Kvórum pri referende sa znižovať nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR z dielne poslancov z klubu OĽaNO.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Kvórum pri referende sa zo súčasných 50 na 20 percent znižovať nebude, nedôjde ani k zníženiu počtu podpisov potrebných na jeho vypísanie z 350.000 na 200.000. Nebude sa tiež zavádzať podmienka, že referendum sa koná vždy v deň volieb. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR z dielne poslancov z klubu OĽaNO.

Dohromady 12 poslancov OĽaNO chcelo takto posilniť právo občanov SR zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. "Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu, že politické strany v NR SR opakovane nechránia verejný záujem, ale záujmy finančných skupín. Prostredníctvom referenda, ktorého výsledok je pre parlament záväzný, by sa umožnilo občanom spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie," tvrdili Obyčajní.

Na margo súčasného 50-percentného kvóra poslanci uviedli, že v histórii SR sa doposiaľ konalo osem referend, z ktorých iba jedno skončilo s platnými výsledkami. Ostatné boli neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené. "Pri siedmich referendách teda došlo k bezúčelnému vynaloženiu značného objemu finančných prostriedkov," tvrdili Obyčajní.

Za ideálne riešenie považuje OĽaNO úplné zrušenie kvóra potrebného na platnosť referenda. Tu však poslanci uznali, že by to bolo politicky nepriechodné riešenie. Nulové kvórum už parlament v marci odmietol, keď ho navrhoval šéf OĽaNO Igor Matovič.

Podmienka, aby sa referendum konalo vždy v deň nejakých volieb, mala ušetriť peniaze. Znížením počtu podpisov potrebných na vypísanie referenda chceli zase OĽaNO urobiť tento inštitút dostupnejším pre ľudí, ktorí majú záujem o veci verejné.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ešte vo februári povedal, že zníženie kvóra pri referende zo súčasných 50 percent by znamenalo, že o väčšine môže rozhodnúť menšina. "Občania sú zdrojom moci, je preto prirodzené, aby väčšina občanov rozhodovala o ďalšom osude, nie menšina. Môžeme znížiť kvórum na 10 percent, ale potom sa môže stať, že päť percent ľudí rozhodne o zvyšných 95," upozornil Kaliňák.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že súčasné kvórum nie je samoúčelné a je zavedené na to, aby bola vzorka adekvátna. "Na žiadne z čísel, ktoré v poslednom čase padajú, neexistuje dôvod, že to je už ten počet ľudí, ktorý má právo zmeniť život všetkých ostatných," povedal Kaliňák s tým, že podmienka platnosti referenda, teda účasť nadpolovičnej väčšiny obyvateľov s právom voliť, je logická, lebo rozhodovať má väčšina.