Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Larssonovo Millenium bude mať ďalšie pokračovania z pera Lagercrantza

Stieg Larsson Foto: TASR/AP

Verní stúpenci zosnulého autora trojice románov Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok vnímajú Lagercrantzovo konanie ako hanobenie Larssonovej pamiatky.

Štokholm 16. októbra (TASR) - Švédsky novinár a spisovateľ David Lagercrantz, ktorého triler s názvom Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti, vyšiel na sklonku augusta ako pokračovanie trilógie Millenium kriminálnych románov iného švédskeho autora Stiega Larssona (1954-2004), napíše po megaúspechu tohto diela ďalšie dva pokračovania.

Ďalšie pokračovanie, celkovo piaty zväzok ságy by sa mal na trhu objaviť v roku 2017, šiesty potom pravdepodobne v roku 2019.

"Jednoducho to nemôžem nechať," nechal sa počuť, ako informovalo dnes jeho vydavateľstvo Norstedts, samotný autor. "Potešilo ma písať to a bolo to šialené dobrodružstvo. Navyše si myslím, že to má skutočne dobrý príbeh," dodal.

Verní stúpenci zosnulého autora trojice románov Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok vnímajú Lagercrantzovo konanie ako hanobenie Larssonovej pamiatky. Novinár a spisovateľ Stieg Larsson vyrastal u starých rodičov, ktorí sformovali i jeho svetonázor. Už ako dospievajúci mladík nechýbal na protivojnových akciách. Postupne sa zintenzívnila jeho angažovanosť v boji proti rasizmu a pravicovému extrémizmu, o ktorom aj písal.

Skúsenosti a politická orientácia viedli Larssona k založeniu nadácie a rovnomenného časopisu Expo. Čoskoro sa stal odborníkom na švédske pravicovoextrémistické a rasistické zoskupenia, vystupoval verejne a čelil vážnym hrozbám svojich politických oponentov. Zomrel predčasne na následky ťažkého infarktu a svojho medzinárodného úspechu s trilógiou Millenium, ktorú si celosvetovo kúpilo viac ako 80 miliónov čitateľov, sa nedožil.

Rodák zo Solny David Lagercrantz, ktorý 4. septembra oslávil 53. narodeniny, je podobne ako Larsson novinárom a spisovateľom. I u nás bola ešte pred augustovým vydaním spomínanej novinky známa jeho literárna biografia špičkového futbalistu, švédskeho internacionála Zlatana Ibrahimoviča.