Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Laureátom Ceny Oskára Čepana 2017 je kolektív finalistov

Finalisti Ceny Oskára Čepana 2017. Foto: Facebook Ceny Oskára Čepana

Porota ocenila dynamiku jednoty, solidarity a podpory vytvorenej nominovanými umelcami.

Nitra 19. novembra (TASR) - Laureátom Ceny Oskára Čepana (COČ) 2017 je kolektív finalistov Apart collective, Katarína Hrušková, Nik Timková a Zuzana Žabková. Ako TASR informovala Lucia Horňáková z Nadácie Centra súčasného umenia (NCSÚ), ktorá COČ organizuje, medzinárodná porota sa týmto rozhodla rešpektovať koncept kolektívnej výstavy, predstavenej v Nitrianskej galérii v rámci Čepan víkendu 2017.

Porota podľa Horňákovej ocenila dynamiku jednoty, solidarity a podpory vytvorenej nominovanými umelcami. "Z pozície porotcov by sme neradi narušili pozitívny potenciál, preto sme sa rozhodli, udeliť cenu a z nej vyplývajúcu zodpovednosť všetkým nominovaným umelcom ako celku. To však pod podmienkou, že pravidlá a požiadavky ceny budú naplnené a umelci si zo svojho kolektívu vyberú jedného zástupcu, ktorý využije dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited v New Yorku," vyjadrila sa porota spoločným vyhlásením.

Finančná časť ocenenia bude odovzdaná celej skupine. Rozhodnutie, ako budú tieto finančné prostriedky distribuované, je ponechané na ich slobodnej vôli. "Porota uvítala vzájomnú pomoc medzi umelcami, a tiež to, ako sa táto pomoc odrazila do formy a obsahu výstavy, ktorá ako celok pomohla prezentácii jednotlivých diel," dodala Horňáková.

Porotcovia by radi zdôraznili kritický potenciál kolektívnej prezentácie a spôsob, akým sa pokúša redefinovať rolu umenia a umelca. "Z výstavy je tiež zjavné, ako kontext, zdroje či rámce podpory a v najširšom zmysle aj environmentálne aspekty ovplyvňujú podobu diela a jeho vnímanie," vyhlásili porotcovia.