Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Les či vysoká tráva nás ochránia pred slnkom, ale pozor na kliešte!

Informačné panely upozorňujú na výskyt kliešťov a nebezpečenstvo nakazenia sa kliešťovou encefalitídou Foto: TASR

Letné mesiace nie sú len časom oddychu a relaxu, ale sú to aj mesiace, kedy na oddychujúcich a dovolenkujúcich ľudí číha najviac nebezpečenstiev.

Sereď 1. augusta (TASR) - Príjemné počasie nás často láka najmä do prírody, odkiaľ si môžeme so sebou priniesť domov kliešťa. Títo malí krvilačníci žijú takmer na celom území Slovenska. Našťastie, vo vyšších polohách nie je ich výskyt taký masový ako v údoliach. Pred uhryznutí kliešťa sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov.

Kliešte žijú na steblách trávy alebo v porastoch do výšky jedného metra. Na ľudskom tele vyhľadávajú dobre prekrvené miesta s pomerne tenkou kožou. Najčastejšie si ich nájdeme v zákolennej jamke, v slabinách, na zápästí, bruchu, v ohybe lakťa, podpazušných jamkách, za ušami i vo vlasoch. Preto by sme si mali po návšteve lesa skontrolovať celé telo, či sme si nepriniesli domov na sebe nevítanú návštevu. Včasné odstránenie kliešťa je dôležité, ale ak ste v lese a nemáte so sebou nijaké pomôcky, radšej s odstraňovaním počkajte až domov.
Foto: TASR

Kliešte môžu prenášať závažnú chorobu - kliešťovú encefalitídu. Tá sa prejaví približne za 7 až 28 dní po uhryznutí kliešťom. Ochorenie prebieha v dvoch fázach, prvá sa prejaví ako ľahká viróza s bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou, pokašliavaním, ľahkými črevnými problémami... Po troch až piatich dňoch príznaky ustúpia, pacient sa cíti zdravý. Po ďalšom týždni môže nastúpiť ďalšia fáza - vysoké teploty, úporné bolesti hlavy, zvracanie, nesústredenosť, poruchy koncentrácie, stuhnutie šije... V najzávažnejších prípadoch môže viesť choroba až k ochrnutiu, chronickým bolestiam hlavy a výnimočne sa môže skončiť aj smrťou. Účinnou ochranou proti tejto chorobe je očkovanie. Optimálne je začať s  očkovaním v zimných mesiacoch tak, aby v jarných mesiacoch  pri nástupe aktivity kliešťov už bola očkovaná osoba chránená dostatočnou hladinou protilátok.
Informácie spracovala MUDr. Viera Jančulová z odboru epidemiológie ÚVZ SR.
Mapka znázorňujúca výskyt kliešťovej encefalitídy na Slovensku
Foto: TASR



Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď