Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V Libérii otvorili veľké centrum pre liečbu eboly

Potravinová pomoc pre ľudí v Libérii. Foto: TASR/AP

Počet nakazených smrtiacim vírusom v tejto západoafrickej krajine podľa Svetovej zdravotníckej organizácie klesá.

Monrovia/Ženeva 31. októbra (TASR) - Jedno najväčších centier pre liečbu eboly otvorila Libéria vo svojej metropole Monrovia, informovala dnes agentúra AP. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň uviedla, že počet nakazených smrtiacim vírusom v tejto západoafrickej krajine podľa všetkého klesá, varovala však, že všetky protiopatrenia musia zostať v platnosti, pretože tento trend sa môže rýchlo zvrátiť.

V západnej Afrike sa ebolou doteraz nakazilo vyše 13.700 ľudí, z toho takmer polovica práve v Libérii. Prezidentka Libérie Ellen Johnsonová-Sirleafová dnes povedala, že hoci sa situácia začína obracať k lepšiemu, spomienka na chorých a zomierajúcich, ktorí ležali na uliciach a vo svojich domovoch a nemali kam ísť, je stále veľmi živá.

WHO vydala upravené smernice, ktoré zdôrazňujú význam ochranného odevu. Riaditeľ služieb bezpečnosti WHO, lekár Edward Kelley, dnes novinárom povedal, že na ochranný odev odporúčajú jeden z dvoch konkrétnych materiálov a za "absolútne nutné" považujú, aby zdravotníci, ktorí prichádzajú do kontaktu s vírusom eboly, mali oblečené naraz až dvoje rukavíc a mali dobre chránené ústa, nos a oči pred kontamináciou tekutinami či kvapôčkovou infekciou.

Podobné nariadenie už vydala organizácia Lekári bez hraníc svojim pracovníkom, ktorí vykonávajú vysoko rizikové práce, ako je čistenie centier pre liečbu eboly a odstraňovanie tiel jej obetí. Majú nosiť naraz dva až tri páry rukavíc.

Podľa údajov WHO a amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) mohlo dvojročné dievčatko, ktoré zomrelo minulý týždeň v Mali, prísť do styku až so 141 ľuďmi. U dvoch z nich už majú podozrenie na ebolu, 57 ďalších ešte neidentifikovali, uviedla dnes agentúra Reuters.

Zosnulé dievčatko pricestovalo do Mali z Guiney v sprievode starej matky, päťročnej sestry a strýka a do cieľa cesty cestovalo v horúčke a choré autobusmi a ďalšími verejnými dopravnými prostriedkami takmer cez celú krajinu.