Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Libéria: Po ústupe eboly sa výučbu na školách obnoví o dva týždne

Vírusy ebola infikujúce bunku Foto: TASR/AP

Libéria oddiali otvorenie škôl ešte o ďalšie dva týždne, aby tamojšie úrady mohli lepšie pripraviť pôdu pre bezpečnostné opatrenia proti vírusu Ebola.

Monrovia 30. januára (TASR) - Libéria oddiali otvorenie škôl ešte o ďalšie dva týždne, aby tamojšie úrady mohli lepšie pripraviť pôdu pre bezpečnostné opatrenia proti vírusu Ebola.

Školy v tejto západoafrickej krajine zavreli v strachu pred šírením sa epidémie vlani v auguste. Pôvodný termín pre ich otvorenie plánovali úrady na pondelok 2. februára. Ministerstvo školstva však dnes rozhodlo o odložení tohto termínu, aby získali rodičia a žiaci viac času na prípravu.

Podľa vyhlásenia plánuje rezort školstva "zvýšiť informovanosť o bezpečnostných protokoloch, logistických a školiacich požiadavkách", pričom aktuálna výučba sa podľa neho začne v pondelok 16. februára 2015.

Smrteľnej chorobe podľahlo v Libérii celkovo 3650 osôb, v súčasnosti sa zdá, že nákaza ustupuje, napísala agentúra Reuters.

Guinea obnovila školskú výučbu začiatkom januára, pričom Sierra Leone plánuje školy otvoriť až v marci.

Libéria a ďalšie dve susedné krajiny Guinea a Sierra Leone boli krajinami najviac postihnutými ebolou počas tejto doteraz najväčšej epidémie krvácavej horúčky v dejinách meraní.

Od prvého identifikovaného prípadu eboly zomrelo na túto chorobu od vlaňajška 8810 ľudí a ďalších 22.092 osôb sa ňou nakazilo, a to predovšetkým v daných troch krajinách, dodal Reuters.