Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Liptovská Mara odkrýva aj stopy Keltov

Foto: Tomáš Koníček/Školský servis TASR
Foto: Tomáš Koníček/Školský servis TASR

Havránok je keltské opevnenie so zachovanými obydliami a prekrásnym výhľadom na nádrž Liptovská Mara

Liptovská Osada 2. augusta (TASR) - Ak už máte plné zuby vysedávania za počítačom a prezerania webových stránok, aby ste zistili kde by ste mohli vyraziť na výlet s deťmi, perfektnou voľbou je archeoskanzen Havránok – múzeum v prírode.

Havránok je keltské opevnenie so zachovanými obydliami (300-100 pred n.l.) a prekrásnym výhľadom na nádrž Liptovská Mara, v ktorej sa môžu tí otužilejší aj okúpať. Nachádza sa dva kilometre južne od obce Bobrovník v okrese Liptovský Mikuláš. Leží na východnom úpätí vrchu Úložisko (741,7 m n. m.).
Práve v tejto lokalite boli objavené keltské opevnenia osady Kotínov s druidskou svätyňou z 1. storočia pred Kr. Odkrytá bola obetná šachta s oltárikom a milodarovými obeťami, kamenné cesty so stĺporadím, ako aj keltské napodobeniny antických mincí.




V 12. až 15. storočí tu bola slovanská osada, stál tu stredoveký zemepanský drevený hrádok, opevnený palisádami s priekopou a s obytnou vežou.
V neskoršom období bol vybudovaný murovaný gotický kostolík Panny Márie. Spomínané stavby, obetiská, nástroje a predmety tvoria po zrekonštruovaní archeologické múzeum v prírode, ktoré je od roku 1967 národnou kultúrnou pamiatkou.

Zážitky z prehliadky nevšedného múzea v prírode umocňujú aj nezabudnuteľné výhľady na Liptovskú Maru, Vysoké a Nízke Tatry, ktoré v návštevníkoch Liptova ešte viac umocňujú tajomné stretnutie s históriou, tichom a krásou.


Prírodné múzeum Havránok sa nachádza v príjemnom, prírodou obklopenom prostredí





Tomáš Koníček, Súkromné slovensko-anglické gymnázium Dolný Kubín