Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Londýnsky starosta vyzval na uskutočnenie druhého referenda o brexite

Na archívnej snímke Sadiq Khan. Foto: TASR/AP

Khan varoval, že nedosiahnutie dohody s Bruselom alebo uzavretie zlej dohody by mohlo viesť k strate 500-tisíc pracovných miest.

Londýn 16. septembra (TASR) - Londýnsky starosta Sadiq Khan vyzval na uskutočnenie druhého referenda o brexite, varujúc, že Británia by mohla "vypadnúť z Európskej únie bez dohody", informovala agentúra DPA.

V stĺpčeku pre britský denník Observer uverejnenom v sobotu neskoro večer uviedol, že "čas sa rýchlo kráti", no vláda premiérky Theresy Mayovej sa zdá byť "hlboko nepripravená".

Varoval, že nedosiahnutie dohody s Bruselom alebo uzavretie zlej dohody by mohlo viesť k strate 500-tisíc pracovných miest, personálne poddimenzovaným nemocniciam, poškodilo by to mnohé podniky a polícia by sa musela pripraviť na občianske nepokoje.

"Nemyslím si, že by Mayová mala mandát takto flagrantne hazardovať s hospodárstvom krajiny a živobytím ľudí," povedal Khan. Londýnsky starosta je členom opozičnej Labouristickej strany, ktorá viedla kampaň za zotrvanie v EÚ pred referendom v roku 2016. Nezohráva žiadnu priamu úlohu v procese brexitu, ale je veľmi vplyvným politikom.