Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

LOZ žiada nápravu pre lekárku z Nitry

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lekárku Pechočiakovú preradili z oddelenia do prijímacej ambulancie po tom, ako upozornila na bielenie karty pacienta.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Lekárke nitrianskej fakultnej nemocnice Zuzane Pechočiakovej, ktorá upozornila na bielenie v karte malého pacienta, by sa mala verejne ospravedlniť ministerka zdravotníctva, riaditeľ nemocnice aj vedenie kliniky. Okrem toho by jej mali vrátiť späť jej pracovné zaradenie, o ktoré prišla. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„Myslím, že kompetentní sa voči tomu musia postaviť. Jediná cesta je napraviť to, čo sa voči pani doktorke udialo. Treba jej vrátiť pracovné zaradenie, myslím si, že je na mieste verejne sa jej ospravedlniť,“ povedal šéf odborov. Najdôležitejšie je podľa neho dať signál pacientovi, že lekár sa oňho vždy adekvátne postará a nebude sa báť zastať sa ho. „Ako predseda LOZ nemôžem dopustiť, aby takáto vec bola len tak zamietnutá pod koberec, pretože v takýchto podmienkach lekári nemôžu pracovať,“ podčiarkol Visolajský.

Lekárku Pechočiakovú preradili z oddelenia do prijímacej ambulancie po tom, ako upozornila na bielenie karty pacienta. Prišla aj o svoju lekársku izbu. „Kontrola a šetrenie ministerstva zdravotníctva vo Fakultnej nemocnici Nitra nepotvrdili osobnú perzekúciu MUDr. Pechočiakovej,“ potvrdilo dnes ministerstvo zdravotníctva svoje nedávne stanovisko. Preradenie lekárky odôvodňuje tým, že na príjmovej ambulancii, ktorá je súčasťou oddelenia, musí slúžiť erudovaný lekár. „Je to tak aj v súčasnosti, keď na danej ambulancii cirkulujú lekári s príslušnou praxou a príslušným vzdelaním. Zaradenie lekárov je plne v kompetencii primárky oddelenia. Pred doktorkou Pechočiakovou bola na tejto pozícii približne dva roky rovnako atestovaná lekárka,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Lekárke bol odobraný aj osobný príplatok. Podľa Čižmárikovej sa to však nestalo preto, že upozornila na bielenie karty. „Rovnako ako jej traja kolegovia, aj pani doktorka nechcela slúžiť ústavné pohotovostné služby. Osobné príplatky boli odobraté všetkým lekárom, ktorí nechcú slúžiť ústavné pohotovostné služby,“ odôvodnila hovorkyňa.

Pechočiaková sa minulý týždeň obrátila listom aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). V ňom ho upozorňuje, že riaditeľ nemocnice a poslanec za Smer Jozef Valocký klamal a šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) tvrdila, že lekárka nehovorila pravdu a zákon porušený nebol.

UPOZORNENIE: TASR o stanovisko požiada aj Fakultnú nemocnicu Nitra.