Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

M. Klus: Uznanie kvalifikácie získanej v Británii by sa malo zachovať

Na archívnej snímke opozičný poslanec Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Michal Svítok

Legislatívou pre prípad tvrdého brexitu má byť pozmenených 19 zákonov, okrem iných napríklad zákon o daňových poradcoch, zákon o príspevku na pohreb.

Bratislava 27. marca (TASR) – Súčasný stav uznávania kvalifikácie získanej v Spojenom kráľovstve by mal byť zachovaný aj po brexite. Navrhuje to poslanec opozičnej SaS Martin Klus v pozmeňujúcom návrhu k legislatíve pre prípad tvrdého brexitu. Tzv. lex brexit je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní a prerokúva sa v zrýchlenom režime.

Doklad o vzdelaní a odborná kvalifikácia, ktoré boli získané v uznanej vzdelávacej inštitúcii so sídlom na území Spojeného kráľovstva, by sa mali podľa Klusa považovať za doklad získaný v uznanej vzdelávacej inštitúcii so sídlom na území členského štátu. "Predbežne sa navrhuje zachovanie statusu quo do 31. 12. 2020, čo nevylučuje jeho predĺženie v záujme zachovania reciprocity," konštatuje poslanec.

Klus podotkol, že v tejto súvislosti sa čaká ešte na vyjadrenie ministerstva školstva. Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD), ktorý ako predkladateľ zastupoval šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), poznamenal, že s týmto návrhom pravdepodobne nebude problém.

Legislatívou pre prípad tvrdého brexitu má byť pozmenených 19 zákonov, okrem iných napríklad zákon o daňových poradcoch, zákon o príspevku na pohreb, zákon o sociálnom poistení či zákon o službách zamestnanosti. Materiál rieši aj pobytové práva, otázky štúdia vo Veľkej Británii či uznávanie vodičských preukazov.