Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

KRAJČÍ: Obávame sa, že 1. vlna oddlženia nemocníc len presunie peniaze

Na archívnej snímke Marek Krajčí. Foto: TASR/Jakub Kotian

Hnutie OĽaNO, ktorého je členom, má zároveň otázku, akým spôsobom budú následné ozdravné plány jednotlivých nemocníc, ktoré sa podujmú na cestu oddlženia, kontrolované.

Bratislava 23. júna (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA má obavy, či prvá vlna oddlžovania nemocníc aj bez nutnosti ich ozdravného plánu nespôsobí, že štátne financie sa len presunú na veriteľov. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal poslanec Marek Krajčí (OĽaNO-NOVA).

"Obávame sa, že pokiaľ nedôjde k zdravému hospodáreniu nemocníc, k obnoveniu ich manažmentov, dlhy veriteľov sa môžu veľmi ľahko preniesť iba na ministerstvo zdravotníctva (MZ). Pretože v prvom kole dôjde k oddlženiu aj bez nutnosti schválenia ozdravných plánov nemocníc," upozornil Krajčí.



Obyčajní majú zároveň otázku, akým spôsobom budú následné ozdravné plány jednotlivých nemocníc, ktoré sa podujmú na cestu oddlženia, kontrolované. "Ak to budú robiť len ministerskí úradníci, obávame sa klientelizmu a podobného scenára, aký bol doteraz. Štátne nemocnice sú totiž v správe MZ a rezort mohol každý rok konfrontovať zlé hospodáriace nemocnice s ich rozpočtami," podotkol poslanec.

Na margo avizovaného dofinancovania zdravotníctva Krajčí poznamenal, že OĽaNO-NOVA na takúto potrebu upozorňovalo už vlani. "Sme radi, že k takejto dohode dochádza, a sme radi, že sa bude v štandardnom legislatívnom konaní o nedofinancovaní zdravotníctva opäť rokovať na pôde parlamentu," dodal.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) dnes potvrdili, že štát chce oddlžiť nemocnice maximálnou sumou 585 miliónov eur zo štátnych finančných aktív. Chce s tým začať už tento rok na jeseň, plánuje viacero kôl.

Okrem štátnych nemocníc sa to týka i neštátnych. "Som za princíp rovnosti," zdôraznil Drucker. Oddlžovanie nebude jednorazové, bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány. "Nikoho do toho nebudem nútiť, ani tých na strane dlžníkov, ani veriteľov," zdôraznil Drucker. Štát chce oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou, bude hľadieť na dlhy vzniknuté do konca minulého roka. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál a Sociálnej poisťovni.

V prvom kole oddlžovania sa majú uhradiť záväzky nemocníc po lehote splatnosti staršie ako dva roky. "Môže sa stať, že do konca roka stihneme aj ďalšie kolo záväzkov," pripustil Drucker. Vyrovnané hospodárenie nemocníc by sa podľa neho mohlo dosiahnuť do roku 2020. V rámci oddlženia budú nemocnice pristupovať k zmluve, tá im zadefinuje povinnosti. Medzi podmienkami je napríklad plnenie ozdravného plánu (netýka sa prvého kola oddlžovania) či vytvorenie dozorných orgánov s presne určeným minimálnym štatútom (kontrola obstarávaní a nákupov, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch).