Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

M. Lajčák prijal eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Na pôde rezortu diplomacie ho privítal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Bratislava 20. júna (TASR) - Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Na pôde rezortu diplomacie ho privítal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Pri príležitosti návštevy prediskutovali témy spojené s implementáciou Agendy 2030, ako aj prieniky priorít OSN a Európskej únie v kontexte nášho nadchádzajúceho predsedníctva 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Agenda trvalo udržateľných cieľov, ako bola definovaná na pôde OSN, je dobrým základom, na ktorom sa dá budovať. Musíme však prejsť od záväzkov ku konkrétnym výsledkom. Nie je času nazvyš, musíme urobiť všetko preto, aby sme udržali tempo implementácie tejto agendy," povedal Lajčák. Budovať synergiu medzi OSN a Európskou úniou je podľa neho dôležité osobitne v čase, keď Spojené štáty americké ustupujú z pozícií svetového lídra v oblastiach, ako je napríklad boj s klimatickými zmenami.

Ako ďalej uviedol tlačový odbor MZVaEZ, minister Lajčák hosťa tiež informoval o svojich prioritách ako predsedu 72. VZ OSN. Patrí medzi ne aj príprava globálneho kompaktu pre migráciu. Partneri sa zhodli, že migrácia "nie je európskym, ale globálnym problémom a preto si vyžaduje aj globálnu odpoveď".

Podľa informácií rezortu má eurokomisár v programe aj bilaterálne rokovania so štátnym tajomníkom MZVaEZ SR Lukášom Parízkom, predstaviteľmi Zahraničného výboru NRSR a Výboru pre európske záležitosti NR SR i predstaviteľmi mimovládneho sektora. Mimica bude taktiež hosťom na zasadnutí Koordinačného výboru pre rozvojovú spoluprácu.