Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Má slovenská mládež budúcnosť?

ILustračné foto Foto: TASR

Prieskum ukázal, že vyhliadky našej mládeže do budúcna sú priaznivé. Už iba treba zapracovať na tom, aby sa ich sny začalii plniť

Vrútky 11. júna (TASR) - Dospelí často konštatujú, že slovenská mládež nemá budúcnosť. Tak som sa rozhodla spraviť malý prieskum u mladých ľudí, gymnazistov, žijúcich v Turčianskej kotline a zistiť, ako to naozaj je. Otázky sa týkali mládeže, ich skúseností a názorov na trestné činy, požívaní drog, záujmov, plánovaní rodiny, štúdia.

Dotazník vypracoval každý z nich anonymne. Z jedenástich otázok o tom, čo plánujú a kde sa vidia o pár rokov vyplýva, že žiadny z opýtaných mladých mužov vo veku 16 až 19 rokov neokradol žiadnu osobu a taktiež žiadny z nich neužíva pravidelne drogy. Polovica z opýtaných s nimi však už skúsenosti s nimi má. Polovica mužov navštevuje nejaké záujmové útvary. Ďalej nadpolovičná väčšina nikdy neublížila domácemu zvieratku. O čosi viac mužov v čase prieskumu nemala priateľku a 60 percent z nich si plánuje založiť rodinu v 28 rokoch alebo neskôr. Dobrá správa je, že opýtaní chcú študovať na vysokých školách na Slovensku a potom tu chce aj nadpolovičná väčšina ostať žiť a aj pracovať. Iba traja muži povedali, že nechcú študovať na Slovensku a všetci traja sa zhodli na tom, že chcú študovať v Českej republike.

Z odpovedí žien vyplýva, že zo štrnástich opýtaných ani jedna neužíva pravidelne drogy, ale 57 percent z nich s nimi už má skúsenosti. Prekvapivo úprimné odpovede sú však na prvú a druhú otázku, pretože 36 percent žien sa priznalo, že už niekedy niekoho okradli a to isté percento žien aj ublížilo domácemu zvieraťu. Nadpolovičná väčšina z nich navštevuje záujmový útvar a zase sa tu objavuje menší počet žien s partnerom. Až 71 percent žien by si chcelo založiť rodinu do 28 roku, ale ešte predtým ich až 86 percent túži študovať na vysokej škole v zahraničí. Najčastejšie chcú študovať v Českej republike – až osem žien, potom dve ženy vo Veľkej Británii a jedna by chcela študovať na univerzite buď v USA, Švajčiarsku alebo Holandsku. Po štúdiu by sa ich väčšina rada vrátila na Slovensko, aby tu žili a pracovali. Až 86 percent z nich by túžilo mať vysoké mesačné platy a to 650 eur a viac.Prieskum ukázal, že vyhliadky našej mládeže do budúcna sú priaznivé. Už iba treba zapracovať na tom, aby sa naše sny začínali plniť.

Študenti odpovedali buď áno alebo nie na nasledovné otázky:
1. Okradol/Okradla si niekedy svojich rodičov/priateľov. Krádežou myslím peňažnú hotovosť.
2. Ublížil/Ublížila si už niekedy nejakému domácemu zvieraťu?
3. Máš skúsenosti s drogami?
4. Berieš pravidelne drogy?
5. Navštevuješ záujmový útvar?
6. Máš priateľa/priateľku?
7. Do koľkých rokov by si chcel/chcela založiť rodinu?
8. Chceš študovať na vysokej škole?
9. Chceš študovať na Slovensku? (Ak odpovedali na túto otázku záporne, tak uviedli krajinu, v ktorej by chceli študovať).
10. Chceš žiť a pracovať na Slovensku?
11. Aké sumy peňazí by si chcel/chcela v budúcnosti vidieť na svojej výplatnej páske? V možnosti A bola suma od 400 do 650 eur a v možnosti B bolo 650 eur a viac.


Martina Šuhajdová, Gymnázium J.C. Hronského, Vrútky