Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Macron chce presvedčiť Trumpa, aby neodstupoval od dohody s Iránom

Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron pricestuje na svoju prvú oficiálnu návštevu USA v pondelok pred polnocou stredoeurópskeho času, následne ho čaká súkromná večera s prezidentom Trumpom.

Paríž/Washington 22. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce počas svojej nadchádzajúcej návštevy USA apelovať na šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby neodstupoval od jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi mocnosťami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Jadrová dohoda je však predmetom stupňujúceho sa tlaku zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v januári varoval, že USA od zmluvy odstúpia, ak sa nestanovia ďalšie obmedzenia pre iránsky jadrový a raketový program.

Macron v predvečer svojej trojdňovej návštevy vo Washingtone v rozhovore pre americkú televíziu Fox News priznal, že dohoda s Iránom nie je dokonalá. Podľa neho je však jej zachovanie tou najlepšou z možností. Macron však vyjadril ochotu uvažovať nad doplnením dohody o reštrikcie týkajúce sa obmedzenia programu balistických striel.

Francúzsky prezident zároveň vyjadril presvedčenie, že USA musia stále zohrávať dôležitú úlohu pri mierovom riešení konfliktov a kríz po celom svete a predovšetkým na Blízkom východe.

Macron pricestuje na svoju prvú oficiálnu návštevu USA v pondelok pred polnocou stredoeurópskeho času, následne ho čaká súkromná večera s prezidentom Trumpom. V utorok absolvuje rokovania v Bielom dome i oficiálnu večeru a v stredu vystúpi s prejavom pred oboma komorami amerického Kongresu.