Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Maďarský prieskum: Vládny Fidesz stráca náskok

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

V kategórii rozhodnutých voličov klesla januárová 40-percentná podpora Fideszu-KDNP na 36 percent.

Budapešť 11. marca (TASR) - Maďarský vládny blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) vo februári stratil oproti januáru dve percentá priaznivcov a podporilo ho 31 percent opýtaných. V kategórii rozhodnutých voličov klesla januárová 40-percentná podpora Fideszu-KDNP na 36 percent, citovala v nedeľu komerčná televízia ATV z aktuálnych výsledkov prieskumu inštitútu IDEA Intézet.

Z oslabenia vládnych strán podľa inštitútu nedokázala profitovať najsilnejšia opozičná strana - ultrapravicový Jobbik. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka zaznamenal Jobbik preferencie vo výške 14 percent, pričom v kategórii rozhodnutých voličov si polepšil zo 17 percent na 19 percent.

Podobná je situácia aj s ľavicovými opozičnými subjektmi: blok Maďarská socialistická strana (MSZP) - Dialóg (Párbeszéd) si udržiava osempercentné preferencie, v kategórii rozhodnutých voličov posilnil z 10 percent na 13 percent.

Demokratickej koalícii (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya nameral inštitút takisto osem percent, v kategórii rozhodnutých voličov stúpla popularita DK z 12 na 13 percent.

Ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) podporilo vo februári päť percent respondentov, pričom v kategórii rozhodnutých voličov jej stúpli preferencie zo šesť na osem percent.

Strany Spolu (Együtt) a Momentum podporilo v aktuálnom prieskume po jednom percente voličov.

Z prieskumu IDEA tiež vyplynulo, že 15 percent Maďarov vôbec nesleduje predvolebnú kampaň parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 8. apríla, avšak 40 percent opýtaných ju sleduje veľmi pozorne.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach