Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Mandela sa na starobu vracia do dediny svojho detstva

Nelson Mandela ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako v pondelok oznámil súčasný prezident JAR Jacob Zuma, 93-ročný Mandela dnes odcestuje z Johannesburgu do dediny Qunu na východe krajiny, kde strávil svoje detstvo.

Johannesburg 29. mája (TASR) - Bývalý prezident Juhoafrickej republiky a legendárny bojovník proti apartheidu Nelson Mandela sa rozhodol vrátiť do dediny svojho detstva.

Ako v pondelok oznámil súčasný prezident JAR Jacob Zuma, 93-ročný Mandela dnes odcestuje z Johannesburgu do dediny Qunu na východe krajiny, kde strávil svoje detstvo. Podľa Zumu sa tam plánuje usadiť na neurčito.

"(Mandela) sa teší dobrému zdraviu a my ho ustavične uisťujeme o láske, podpore a prianiach všetkého dobrého od miliónov ľudí z Juhoafrickej republiky aj z celého sveta," uviedol vo vyhlásení prezident JAR.

Mandela oslávi 18. júla 94. narodeniny. Z verejného sa stiahol pred ôsmimi rokmi a v posledných rokoch čoraz častejšie odchádzal z Johannesburgu do svojho rodinného domu v Qunu. Poslednýkrát sa na verejnosti objavil v roku 2010 na futbalových majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike.

Vo februári ho nakrátko hospitalizovali kvôli bližšie nešpecifikovaným žalúdočným ťažkostiam. Lekári vtedy označili jeho zdravotný stav za uspokojivý a primeraný veku.