Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Manžel španielskej zdravotnej sestry hrozí žalobou

Španielska zdravotná sestra Teresa Romerová so svojím psom Foto: TASR/AP

Súčasne vyjadril radosť nad faktom, že jeho manželke sa ebolu zrejme podarilo zdolať.

Madrid 20. októbra (TASR) - Manžel španielskej zdravotnej sestry, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých misionárov v madridskej nemocnici, pohrozil žalobou na tamojšie úrady.

Podľa jeho slov bol prenos nákazy dôsledkom nedostatočných bezpečnostných opatrení, "fušerskej práce" zodpovedných.

Súčasne vyjadril radosť nad faktom, že jeho manželke sa ebolu zrejme podarilo zdolať, a zdôraznil, že urobí maximum na ochranu jej dôstojnosti a cti.

Ide zrejme o reakciu na vyjadrenia niektorých španielskych predstaviteľov, ktorí nepriamo vinili samotnú sestru z neprofesionálneho prístupu, ktorým sa dostala do problémov, píše tlačová agentúra DPA.

Teresu Romerovú (44) umiestnili s vysokou horúčkou v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu. Jej prvý test na prítomnosť vírusu eboly bol v nedeľu negatívny, výsledok opakovaného by mal byť známy v utorok.

Romerová dostala kvapku ľudského séra s obsahom protilátok pacientov s ebolou, ktorí ju prežili, a tiež ďalšie nešpecifikované lieky, medzi ktorými mal byť podľa španielskych médií aj experimentálny preparát favipiravir.

Zdravotná sestra však bez ohľadu na výsledok opakovaného testu musí ešte dlhší čas zostať v nemocnici, pretože jej pľúca a iné vnútorné orgány sú výrazne poznačené ochorením, uviedol dnes v Madride hovorca komisie expertov španielskej vlády Fernando Simón.

Súčasne pripomenul, že iba po prípadnom druhom negatívnom teste možno hovoriť naozaj o prekonaní ochorenia, ktoré si v západnej Afrike vyžiadalo už viac ako 4500 životov.

Na pozorovaní zostáva v Madride aj naďalej 15 osôb, ktoré sa dostali do kontaktu so zdravotnou sestrou v potenciálne nebezpečnom období, a to vrátane jej manžela. U žiadnej z nich sa však doteraz neobjavili príznaky eboly.