Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Maturanti z Jesenského gymnázia v Bánovciach sa lúčili

Foto: Magdaléna Mináriková

Maturanti Gymnázia Janka Jesenského z Bánoviec nad Bebravou sa pred odchodom na akademický týždeň lúčili so školou. Slová pochvaly, striedali slová povzbudenia, ďakovanie a kvety.

Bánovce nad Bebravou 22. mája (TASR) - Maturanti z Jesenského gymnázia sa lúčili. Triedy upratané. Tablá dostali tvár i dušu. Maturantská chodba sa zaplnila mladými ľuďmi. Šaty a podpätky. Obleky, kravaty. Zelené stužky. Dojatím podfarbený hlas riaditeľky. Slová pochvaly, slová povzbudenia. Ďakovanie a kvety.Takúto atmosféru priniesol do bánovského gymnázia 18. máj. Maturanti sa pred odchodom na akademický týždeň lúčia so školou. Ako to už pri takýchto príležitostiach býva, riaditeľka chváli. A keď príde na rad vyhodnotenie písomných maturít, každému je jasné, že je prečo chváliť.
Foto: Magdaléna Mináriková
Písomnú maturitnú skúšku zo slovenského jazyka úspešne vykonalo 82 žiakov, percento úspešnosti zo slohu má hodnotu 83,9 a v testoch 76,7. V tomto predmete dosiahla škola aj najvyšší percentil, a to s hodnotou 97,1, čo znamená, že iba 2,9 percenta škôl na Slovensku dosiahlo lepšie výsledky. Z matematiky písomne maturovalo 21 študentov, s percentom úspešnosti 76,3 a  percentilom 96,6. Maturitu z nemeckého jazyka si zvolilo 19 maturantov. Všetci riešili úlohy úrovne B2. Za slohovú prácu získali percento úspešnosti 90,5, za úlohy v teste 64,2 a percentil má hodnotu 85,7. Úroveň B2 z anglického jazyka riešilo 63 žiakov. V slohovej časti dosiahli percentuálnu úspešnosť 68,2, v teste 63,8 a percentil má číslo 71,4.Slová vystriedal potlesk.
Foto: Magdaléna Mináriková
Potom už len kvety učiteľom a s trúbením a bubnovaním rozlúčka so školou a cesta mestom. Vystaviť tablo svetu na obdiv. Lebo je čo obdivovať. Krásu i mladosť maturantov. A po týždni sedenia nad knihami aj múdre odpovede. Veď múdrosť kráse a mladosti pekne pristane.
Nuž, nech vám sadnú otázky, milí maturanti!

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou

Prečítajte si aj: