Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Medzinárodná vesmírna stanica obletela okolo Zeme stotisíci raz

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Stanica obletí Zem za približne 90 minút, deň na nej sa tak pre astronautov skladá zo 16 obletov.

Mys Canaveral 16. mája (TASR) - Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) obletela už stotisíci raz okolo Zeme a naďalej bez prestávky plachtí vesmírom.

ISS dosiahla orbitálny medzník dnes ráno - po 17 a pol roku na obežnej dráhe. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) oznámil, že týchto 100.000 obletení okolo Zeme možno prirovnať k precestovaniu vyše 4,18 miliardy kilometrov. To sa tiež rovná desiatim spiatočným cestám na planétu Mars alebo takmer jednej ceste na planétu Neptún, ktorá je ôsmou a najvzdialenejšou v slnečnej sústave. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Stanica obletí Zem za približne 90 minút, deň na nej sa tak pre astronautov skladá zo 16 obletov.

Na ISS, teda na komplexe modulov vo výške okolo 410 kilometrov nad Zemou, žijú astronauti nepretržite od roku 2000. Budovanie stanice sa začalo o dva roky skôr. Odvtedy na nej žilo alebo ju navštívilo 222 ľudí. Väčšinu z nich, 189, tvorili muži, vyplýva z údajov NASA. Celkovo mala ISS 47 stálych posádok zložených zo zástupcov vesmírnych agentúr z USA, Ruska, Kanady, Japonska a Európy.

Vesmírnu stanicu, ktorá slúži ako výskumné stredisko, nazývajú teraz svojím domovom dvaja Američania, traja Rusi a jeden Angličan. Nedávno dosiahli medzník aj vo fotografovaní - urobili zo stanice trojmilióntu snímku.