Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Melódie skupiny Queen roztancovali počas vztyčovania zástavy i bicykle

Na snímke vztýčenie slovenskej vlajky v olympijskej dedine v Londýne 25. júla 2012, dva dni pred otvorením XXX. letnej olympiády. Foto: TASR/Martin Baumann

Ceremoniál v znamení zlatých bicyklov, rôznych figurín a kovových drôtených artefaktov vyvolal aj asociáciu na Petra Sagana.

Londýn 25. júla (TASR) - Pri slávnostnom vztýčení slovenskej zástavy v medzinárodnej zóne olympijskej dejiny si v Londýne prišli na svoje fajnšmekri anglických dejín, Tálie i vyznavači rockovej hudby skupiny Queen.

Všetko sa citlivo zmiešalo do koktajloveho šejkra a vznikla necelá hodinová ceremónia, ktorej zatlieskali nielen športovci zo Slovenska, Kazachstanu, Talianska a Azerbajdžanu, ale aj tí, ktorí v prechádzkovom tempe mierili do izieb svojho prechodného domova.

Slováci si na vztýčenie zástavy počkali na páliacom slnku najdlhšie zo všetkých. V abecednom poradí zazneli hymny všetkých štyroch krajín, ktorému predchádzali umelecké herecké výjavy i vzájomné obdarovania. Predstaviteľka vedenia olympijskej dediny Tessa Jowellová s pátosom konzervatívneho Angličania všetkých privítala. "Po rokoch odriekania a driny nadišiel váš čas. Prišli ste sem odvšadiaľ zo sveta a ja spolu s ostatnými sa vynasnažíme, aby sme vám spríjemnili čas a odlúčenie od domova. Všetkých vás považujem za šampiónov, to už môžem zdôrazniť teraz."

Jozef Barinka, akademický sochár, vytvoril kovovú sošku, ktorú šéf výpravy Ľubor Halanda aj s vysvetľujúcimi slovami odovzdal v darčekovom balení Tesse Jowellovej. "Vyrytý je na nej nápisom London 2012, olympijské kruhy a štátny znak. Prúty spojené do písmena X zasa znázorňovali jubilejnú 30-ku hier. A my sme dostali...," napínal Ľubomír Halanda dlho sa snažiac otvoriť krabičku a rozbaliť tabuľku obdlžnikového tvaru. "V podstate je to kovová pohľadnica a na nej vyrytý citát Williama Shakespearea - Niekto sa veľkým stane, iní v to veria."

Podľa Ľubora Halandu ceremoniál mal spád a zahral aj na city. "Dlho netrval a bol zaujímavý pre mladých, ktorí nepochybne mali z toho zážitok. Nebolo nás veľa, záujem bol značný, no prvoradý bol tréning a my sme ho jednoznačne uprednostnili pred touto oficialitou. Každý, kto bol v dedine, však prišiel, kajakárka Jana Dukátová si dokonca preložila tréning, aby prvýkrát túto ceremóniu zažila na vlastné oči. Potom sa okamžite ponáhľala do Lee Valley, aby už nestratila ani minútu."

Týmto aktom sa Slovensko stalo oficiálnym členom olympijskej dediny, no podľa Ľubora Halandu to podstatné na Slovákov ešte čaká. "Zatiaľ sa len výprava dotvára a až slávnostný ceremoniál považujem za akési posledné zvonenie. Zatiaľ sme všetci spokojní, na takomto mega podujatí sa prejaví hlavne rodinná atmosféra. Každú chvíľu narazíte na nejakú usmievavú hviezdu, trebárs na raňajkách, a to zapôsobí na každého, najmä mladšieho športovca."

Bolo to aj o citoch, aj keď do vnútra duše športovca nikto nevidel. "Ja si myslím, že dojatých nás bolo viac, ak mám hovoriť za seba, prvýkrát som tento ceremoniál vnímal a veľmi ma to oslovilo," povedal Ľubor Halanda. "Vládla uvoľnená atmosféra, slobodný nástup bez pochodových tvarov a chvíľková zábava s tančekmi. No a melódie Queenu s najväčšími hitmi mi zaimponovali. Dokonca som tu navštívil aj muzikál 'Queenov', som ich krvná skupina."

Ceremoniál v znamení zlatých bicyklov, rôznych figurín a kovových drôtených artefaktov vyvolal aj asociáciu na Petra Sagana. Ľubor Halanda: "Škoda, že tu nebol, hudba s queenovským hitom Bicycle Race by mu zanponovala, tak ako nám všetkým We are the Champions. Na bicykli znázorňovali aj radostné hranie na gitare, čiže ďalšia symbolika. Sagan je momentálne na roztrhanie, musíme si ho strážiť naozaj ako diamant. Už chceme, aby bol medzi nami, príde dnes a môže sa naplno sústrediť na preteky."

Vo výprave rezonujú pravidelne aj odkazy pri pravidelných stretnutiach vedúcich výprav s organizátormi. Ľubom Halanda: "Pripomínajú nám neústále tipovanie, zákaz platí pre všetkých členov výpravy. Rovnako sa zakazuje aj fajčenie, povolené iba vo vyhradených zónach. Športovci, vrátane tých, ktorí bývajú mimo dediny, musia rešpektovať antidopingové nariadenia a výzvy na odbery s presnými informáciami o pobyte."

Vo štvrtok sa bude podľa slov Ľubora Halandu riešiť aj otvárací ceremoniál. "Bola požiadavka od národných olympijských výborov, aby sa zvýšil počet oficiálnych ľúdí z výprav. Zatiaľ platí obmedzenie podľa toho, aká veľká výprava krajinu reprezentuje. My s 12 športovými odvetviami máme nárok na 12 ľudí, každý však bojuje s obrovským záujmom. Argumentuje sa tým, že ak sa slávnostné defilé predĺži, bude únavné a celý svet je zvedavý hlavne na športovcov. Treba však povedať, že mnohí športovci ešte nedoletia, a týka sa to aj nás, vychádza mi to na deväť až desať, pretože kto na druhý deň štartuje, na ceremoniál nepôjde."