Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Meningitída si tento rok vyžiadala dva životy

Meningokoková nákaza Foto: TASR

V tomto roku má na svedomí zatiaľ dve obete, poslednou je 1,5-ročné dievčatko, ktoré zomrelo minulý týždeň v Bratislave.

Bratislava 28. mája (TASR) - Meningokok si vlani rovnako ako predvlani vyžiadal štyri úmrtia. V tomto roku má na svedomí zatiaľ dve obete, poslednou je 1,5-ročné dievčatko, ktoré zomrelo minulý týždeň v Bratislave. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa od roku 2013 na Slovensku zaznamenalo 65 prípadov invazívnych meningokokových ochorení, z toho 11 v tomto roku.

Najviac prípadov bolo medzi deťmi do štyroch rokov, priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Len v tomto roku ochorelo už sedem detí do jedného roka, dve deti do štyroch rokov. Meningokok ohrozuje pre nedostatočnú a vyčerpanú imunitu najmä deti do päť rokov alebo dospievajúcu mládež. Dva prípady sa vyskytli aj u dospelých.

Posledný prípad sa zaznamenal nedávno v Bratislave, kde na meningokogovú sepsu zomrelo 1,5-ročné dievčatko. V nemocnici preto následne hospitalizovali ďalších päť detí.

"Viaceré z nich mali rôzne zdravotné problémy. Meningokokova infekcia sa u nikoho z nich nepotvrdila. Začiatkom týždňa sme prepustili štyri deti, z toho dve putovali do detského domova. V stredu (27.5.) sa skončila na žiadosť rodičov hospitalizácia posledného z detí," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

V prípade ochorenia na meningokokovú meningitídu je vždy dôležitý okamžitý zásah odborníka. Napriek rýchlej diagnostike a liečbe jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami. Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie.