Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Mexiko zdolalo Brazíliu vo finále futbalového turnaja 2:1

Na snímke mexickí hráči Foto: TASR/AP

Futbalisti Mexika sa v sobotu stali víťazmi turnaja na OH 2012 v Londýne, keď vo finále prekvapujúcu zdolali favorizovanú Brazíliu 2:1.

Londýn 11. augusta (TASR) - Futbalisti Mexika sa v sobotu stali víťazmi turnaja na OH 2012 v Londýne, keď vo finále prekvapujúcu zdolali favorizovanú Brazíliu 2:1.

Stredoamerický rival "kánarikov" tak dokonale zničil ich snahu získať vôbec prvé olympijské zlato v histórii. Brazília sa hrdí piatimi titulmi majstrov sveta a vyhrala už všetko ostatné, čo sa dalo, ale zlaté medaily spod piatich olympijských kruhov jej stále v zbierke chýbajú.

Výber trénera Manu Menezesa dostal na kolená dvoma presnými zásahmi Oribe Peralta. Nič im nepomohol ani gól kanoniera Hulka v nadstavenom čase. Pre Mexiko, ktorého trénerom v Londýne je Luis Fernando Tena, je to vôbec prvá medaila z OH, a hneď tá najcennejšia.

Mexičania mali vo Wembley úvod ako zo sna. V 30. sekunde ich dostal do vedenia Peralta, ktorý využil obrovskú hrúbku v brazílskej rozohrávke a strelo k pravej žrdi nedal Gabrielovi žiadnu šancu. Podľa FIFA to bol najrýchlejší gól v histórii OH, odkedy sa začali presne zaznamenávať. Zaskočení "kanárici" sa síce snažili s výsledkom niečo urobiť, ale len ťažko sa presadzovali proti oponentovi. Rozpačitý výkon plný nepresností mohol napraviť v 37. minúte v prečíslení Oscar, ale jeho prihrávka do vnútra 16-ky adresáta nenašla. O chvíľu to tvrdou bombou z diaľky skúsil Hulk, Corona len s námahou vyrazil na roh.

V druhom dejstve podávali Mexičania kompaktný výkon a mohli sa dostať do dvojgólového vedenia, keď v 64. minúte zakiksoval Thiago Silva, no Fabian De la Mora trafil len brvno. Potom dalo Mexiko gól, rozhodcovia ho ale výbornému Peraltovi neuznali pre ofsajd. O pár ďalších okamihov podbehol roh brazílsky brankár Gabriel, ale Fabian hlavičkoval tesne nad bránu. Keďže sa 5-násobní majstri sveta, ktorí ešte nikdy olympijské zlato nezískali nepoučili, dostali ďalší tvrdý direkt. V 75. minúte sa muž zápasu Peralta dostal po štandardke do zakončenia a hlavou rozhodol. Mexiko potom umne kontrolovalo hru, ale pripustilo zbytočnú drámu z jeho strany. V 90.+1 minúte zabudla jeho obrana na Hulka, ktorý znížil. A favorit mohol aj vyrovnať, ale Oscar o dve minútky zahodil zblízka hlavou šancu stať sa hrdinom. Najväčšia senzácia turnaja sa tak zrodila na konci, vo finále triumfovali Mexičania.

Útočník Mexika Oribe Peralta zaznamenal v sobotňajšom finále olympijského futbalového turnaja proti Brazílii najrýchlejší gól od roku 1976. Odvtedy zaznamenáva Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tieto štatistické údaje.

Peralta sa presadil už v 29. sekunde finálového merania síl proti krajine päťnásobných majstrov sveta. Druhý gól pridal v 75. minúte a najvýraznejšou mierou sa pričinil o historický triumf Mexika na olympijskom futbalovom turnaji. V drese "kanárikov" sa presadil v nadstavenom čase len Hulk.

Najrýchlejší presný zásah na seniorskej úrovni zaznamenal Turek Hakan Sükür. Ten sa na majstrovstvách sveta 2002 v Japonsku a Kórejskej republike presadil už v 11. sekunde.

Brazília - Mexiko 1:2 (0:1)

Góly: 90.+1 Hulk - 1. a 75. Peralta, ŽK: Marcelo - Reyes, I. Jimenez, Vidrio, rozhodoval: Clattenburg (Ang.), 86.162 divákov.

zostavy:

Brazília: Gabriel - Rafael (85. Lucas Moura), Alex Sandro (32. Hulk), Juan, Marcelo - Romulo, Oscar, Silva, Sandro (71. Pato) - Neymar, Leandro Damiao

Mexiko: Corona - Chavez, Mier, Salcido, I. Jimenez (81. Vidrio) - Reyes, Herrera, Aquino (57. Ponce), Enriquez - Peralta (85. R. Jimenez), Fabian De la Mora

hlasy po zápase:

Mano Menezes, tréner Brazílie: "Po rýchlom inkasovanom góle sme stále mali 89 minút na to, aby sme to otočili. Ale nedokázali sme to. Prehrali sme všetci ako tím, nie ako jednotlivci. Veľmi nás mrzí, že sme opäť nezískali zlato a ospravedlňujeme sa našim fanúšikom. Ale taký je šport. Boli sme blízko, ale nedosiahli sme na zlato. Prehry sú súčasťou dospievania. Dúfam, že v rokoch 2014 a 2016 budeme úspešnejší."

Luis Fernando Tena, tréner Mexika: "Neviem, či je toto najväčší deň v mexickej futbalovej histórii, ale je skvelé vedieť, že všetci Mexičania budú teraz oslavovať. A rovnako aj v USA, kde tiež budú na Mexičanov pyšní. Ja som mimoriadne pyšný na mojich hráčov, je to náš veľký úspech."

Oribe Peralta, autor dvoch gólov: "Neviem, či toto bol môj najlepší zápas kariéry, ale viem, že bol doteraz určite najdôležitejší. Som tu a mám zlatú medailu z olympiády. O tomto momente som sníval. Je to jedna z vecí, pre ktorú sa oplatí žiť.


Konečné poradie:
1. Mexiko, 2. Brazília, 3. Kórejská republika, 4. Japonsko, 5. Veľká Británia, 6. Senegal, 7. Honduras, 8. Egypt, 9. Uruguaj, 10. Bielorusko, 11. Maroko, 12. Gabon, 13. Švajčiarsko, 14. Španielsko, 15. SAE, 16. Nový Zéland