Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

V Michalovciach otvorili zrekonštruované onkologické centrum

Na snímke budova zrekonštruovaného onkologického centra v Michalovciach Foto: TASR/Tomáš Doboš

Projekt si vyžiadal investíciu vo výške 1,5 milióna eur.

Michalovce 22. mája (TASR) - Zrekonštruované onkologické centrum uviedli dnes oficiálne do prevádzky v priestoroch Nemocnice s poliklinikou v Michalovciach. Projekt si vyžiadal investíciu vo výške 1,5 milióna eur.

"Rekonštrukciou prešli ambulantné a lôžkové oddelenia, pribudla nadštandardná izba, nové sociálne zariadenia, v celom objekte boli vymenené podlahy a zútulnené spoločné priestory," informoval TASR Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje michalovskú nemocnicu. Väčšiu časť prostriedkov si však podľa jeho slov vyžiadal nákup nového lineárneho urýchľovača, ktorým disponuje onkologické centrum už od vlaňajška.

"Je to moderné zariadenie v rámci radiačnej onkológie, ktoré nám nahradilo starý kobaltový ožarovač. Slúžil nám v rokoch 1991 až 2011. Lineárnym urýchľovačom dokážeme liečiť nádorové ochorenia s maximálnym šetrením okolitých zdravých tkanív," uviedla pre TASR primárka michalovskej onkológie Gabriela Hermanová s tým, že s pomocou tohto zariadenia liečia v Michalovciach denne približne 40 pacientov. Radiačná liečba trvá štyri až šesť týždňov v závislosti od druhu a štádia nádorového ochorenia.



Patrónkami sú hádzanárky


Patrónkami zmodernizovaného Onkologického kompetenčného centra sa stali hádzanárky IUVENTY Michalovce, ktoré sa v týchto dňoch pripravujú na rozhodujúci zápas o majstrovský titul. "Je pre nás cťou byť patrónkami nemocničného zariadenia, ktoré sa stará o onkologických pacientov z celého regiónu. Oni aj my zvádzame súboj so silnými protivníkmi. Veľmi si želám, aby svoj boj všetci títo pacienti vyhrali," povedala pivotka hádzanárskeho klubu Dominika Horňáková.

Onkologické centrum s 50 lôžkami je najstarším pracoviskom svojho druhu na území Zemplína. Ročne v ňom liečia a ošetria viac ako 3000 pacientov zo spádovej oblasti, do ktorej patria okresy Michalovce, Sobrance, Humenné, Vranov nad Topľou, Trebišov, Snina a Medzilaborce. Poskytuje komplexnú onkologickú zdravotnú starostlivosť pričom sa zameriava na liečbu všetkých nádorových ochorení s výnimkou leukémie.

"K našim najbližším plánom patrí zdokonalenie diagnostiky nádorov prsníka, zavedenie ožarovania pri niektorých zápalových nenádorových chorobách a v budúcnosti tiež ožarovanie telesných dutín zvnútra, čo sa uplatňuje najmä v liečbe gynekologických nádorov," poznamenal hlavný onkológ siete nemocníc Svet zdravia Radovan Barila.