Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Minister Čaplovič s Frešom odovzdali ceny za najlepšie maturitné práce

Na odovzdávaní cien sa zúčastnili aj podpredsedníčka BSK Gabriella Némethová a krajský poslanec a starosta Lamača Peter Šramko.

Bratislava 11. júna (TASR) - Minister školstva Dušan Čaplovič a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo odovzdali dnes študentom Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) Jozefa Vydru ceny za najlepšie maturitné práce. Na odovzdávaní cien sa zúčastnili aj podpredsedníčka BSK Gabriella Némethová a krajský poslanec a starosta Lamača Peter Šramko. Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave je najstaršou výtvarnou umeleckou školou na Slovensku. Škola je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK.

Podľa ministra Čaploviča si táto škola zaslúži úctu aj u politikov či už regionálnych alebo celoštátnych. „Osobitne z rezortu školstva treba takéto školy podporovať, zaslúžia si to, vychovávajú kvalitných mladých ľudí do života. My nepotrebujeme len kvalitných technikov, sociológov, archeológov, historikov, ale potrebujeme aj ľudí, ktorí budú vplývať na našu spoločnosť duchom vlastného uvažovania, tvárnenia, kultúrou, umením a zrejme preto táto škola patrí medzi šperky nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku,“ myslí si minister. „Aj dnešné udeľovanie cien nás presvedčilo o tom, že máme aj vo výtvarnom umení čo ponúknuť a hlavne môžeme sa oprieť o umenie ako také, ktoré v čase krízy posúva národ dopredu,“ povedal Pavol Frešo.

Víťazkou Ceny ŠÚV J. Vydru za najlepšiu maturitnú prácu v kategórii plošných oddelení školy sa stala Tereza Sadlílková z oddelenia propagačnej grafiky. V kategórii plastických oddelení zvíťazila Lucia Huňadyová z oddelenia keramického dizajnu. Za výborný prospech na maturitnej skúške si od ministra a predsedu BSK prevzali ocenenie Lukáš Bartoš, Tereza Haumerová, Teodor Sprock a Zuzana Svatíková. „Som presvedčený, že s mnohými z vás sa stretneme v budúcnosti ako s vynikajúcimi výtvarníkmi alebo dizajnérmi, možno aj pedagógmi tejto školy a že budete robiť dobré meno nielen sebe ale aj našej škole,“ uzavrel riaditeľ školy Milan Pagáč.

Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave je najstaršou výtvarnou umeleckou školou na Slovensku. Škola začala svoju výuku ako Škola umeleckých remesiel v školskom roku 1928/29 otvorením kurzov kreslenia a reklamy. Metodikou a zameraním programu škola vedome nadviazala na nový európsky prúd, ktorý vytýčil avantgardný nemecký Bauhaus. Zakladateľom, organizátorom a prvým riaditeľom ŠUR bol Josef Vydra, historik a teoretik ľudového umenia, významný etnograf a pedagóg.