Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Ministri zdravotníctva V4 rokovali o spolupráci v zaobstarávaní vakcín

Vakcína Foto: TASR/AP

Predstavitelia ministerstiev zdravotníctva V4 navrhli, aby v prvom kole rokovali o zaobstarávaní očkovacích látok a imunobiologických prípravkov, ktoré sa využívajú pri epidemiologických opatreniach.

Budapešť 30. novembra (TASR) - Spoluprácou krajín Vyšehradskej štvorky (V4) bude bezpečnejšie aj zaobstarávanie vakcín v strednej Európe, povedal vo štvrtok v Budapešti maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog v úvode konferencie šéfov rezortov zdravotníctva vyšehradského zoskupenia.

Podľa agentúry MTI Balog informoval, že predstavitelia ministerstiev zdravotníctva Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska navrhli, aby v prvom kole rokovali o zaobstarávaní očkovacích látok a imunobiologických prípravkov, ktoré sa využívajú pri epidemiologických opatreniach v prípade zriedkavých vakcín, akými sú difterický antitoxín či inaktivovaná vakcína E. coli.

Maďarský minister poznamenal, že potrebné je preveriť aj situáciu a možnosti spoločného zaobstarávania ďalších vakcín významných v rámci medzinárodného očkovacieho programu.

V prvý deň dvojdňovej konferencie námestníčka českého ministra zodpovedná za ochranu verejného zdravotníctva Eva Gottvaldová, šéf maďarského rezortu ľudských zdrojov Z. Balog, poľský minister Konstanty Radziwill a slovenský minister zdravotníctva Tomáš Drucker podpísali vyhlásenie o dlhodobej podpore cien liekov, ako aj o spolupráci vo výrobe vakcín a ich zaobstarávaní.

Balog zdôraznil, že význam spolupráce krajín V4 v uplynulom období výrazne stúpol. "Vyšehradské zoskupenie má spoločnú politiku a hospodárske záujmy, pritom jeho krajiny sú v podobnej ekonomickej situácii a majú podobnú aj životnú úroveň. Preto je mimoriadne dôležitá kooperácia v oblasti poskytovania zdravotných služieb, najmä v záujme poctivej tvorby cien liekov a zabezpečenia prístupu k inovatívnym liekom," dodal maďarský minister.