Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Minulý týždeň zahynul na železnici jeden človek, spáchal samovraždu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Stalo sa to v úseku Žilina – odbočka Váh, kde vlak zrazil a usmrtil 19-ročného muža.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni jeden prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Stalo sa to v úseku Žilina – odbočka Váh, kde vlak zrazil a usmrtil 19-ročného muža. V tomto prípade išlo o samovraždu.

Vyskytli sa aj iné pokusy o samovraždu, napríklad na trati Prša – Fiľakovo. Osobný vlak tam stihol zastaviť pred ženou, ktorá ležala v koľajisku.

Počas uplynulého týždňa došlo aj k prípadom mimoriadne nebezpečného správania sa cestujúcich. V úseku Senec – Bernolákovo spozorovali pri odchode nákladného vlaku zo železničnej stanice Senec dve osoby na vozni. Vlak bol zastavený v železničnej stanici Bernolákovo a následne boli aj privolaní príslušníci Mestskej polície.

ŽSR aj na základe uvedených prípadov vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate a k dodržiavaniu zákona o premávke na pozemných komunikáciách a zákona o dráhach. "Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," upozornila hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

V priebehu uplynulého týždňa sa vyskytli aj tri prípady krádeží, taktiež aj množstvo prípadov vandalizmu. V úseku Gáň – Sereď bola kvôli zlodejom, ktorí ukradli šesť kusov spojok, neplánovaná výluka 1. traťovej koľaje, dva vlaky meškali osem minút. Krádež bola nahlásená polícii.

Vandali vyčíňali na viacerých miestach, napríklad na zastávke Šaštín-Stráže vytvorili grafity na elektrickej skrinke a vytrhli smetný kôš aj s konštrukciou. Iný prípad vandalizmu sa odohral na zastávke Sučany. Pracovníčka ZSSK, a.s., po príchode do práce zistila na budove tejto zastávky tri rozbité okná, aj tento prípad vyšetruje polícia.

V minulom týždni ŽSR zaznamenali i 18 prípadov zrážok so zverou.