Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Mor na Madagaskare zabil 40 z 119 nakazených ľudí

Foto: TASR/AP

Existuje nebezpečenstvo, že sa ochorenie rýchlo rozšíri v hlavnom meste Antananarivo, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ženeva 21. novembra (TASR) - Pri výskyte moru na Madagaskare zahynulo od konca augusta 40 zo 119 ľudí, u ktorých sa nákaza potvrdila. Existuje nebezpečenstvo, že sa ochorenie rýchlo rozšíri v hlavnom meste Antananarivo, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V madagaskarskej metropole dosiaľ zaznamenali dva prípady nákazy a jedno úmrtie, počty infikovaných by však mohli rýchlo vzrásť vzhľadom na "veľkú hustotu zaľudnenia a slabosť systému zdravotnej starostlivosti v meste", varovala WHO. Situáciu podľa organizácie tiež komplikuje vysoká úroveň odolnosti voči insekticídu deltametrín, používanému proti blchám, informovala agentúra Reuters.

Mor je bakteriálne infekčné ochorenie, ktoré rozširujú predovšetkým blchy medzi hlodavcami. U ľudí uštipnutých infikovanými blchami sa obvykle rozvinie bubonická forma moru, pri ktorej dochádza k hnisavému zápalu lymfatických uzlín a ktorú možno liečiť antibiotikami, uviedla WHO.

Ak sa baktérie dostanú do pľúc, u pacienta vznikne oveľa nebezpečnejší pľúcny mor, ktorý je prenosný z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou pri kašľaní či kýchaní. Podľa WHO ide o "jednu z najsmrtiacejších infekčných chorôb", ktorá môže viesť k smrti človeka do 24 hodín.

Pľúcnu formu moru zaznamenali v dvoch percentách prípadov, ktoré dosiaľ hlásili na Madagaskare.

Prvý známy prípad moru v tejto ostrovnej krajine pri východnom pobreží Afriky sa vyskytol u muža z dediny Soamahatamana v okrese Tsiroanomandidy, zistený 31. augusta. Muž zomrel 3. septembra a úrady o výskyte choroby upovedomili WHO 4. novembra.

Svetová zdravotnícka organizácia v oznámení dodala, že na základe informácií dostupných o výskyte moru na Madagaskare neodporúča obmedzovania obchodu alebo cestovania s touto krajinou.

Posledné známe rozšírenie moru medzi ľuďmi WHO eviduje v Peru v auguste 2010.