Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Moskva bude reagovať na nediplomatický výrok britského ministra obrany

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že slová britského ministra obrany Michaela Fallona o tom, že Rusko predstavuje pre pobaltské štáty hrozbu, idú za rámec diplomatickej etiky.

Moskva 19. februára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že slová britského ministra obrany Michaela Fallona o tom, že Rusko predstavuje pre pobaltské štáty hrozbu, idú za rámec diplomatickej etiky.

Hovorca ruského ministerstva Alexandr Lukaševič na dnešnej tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko nájde spôsob, ako na Fallonov výrok reagovať.

V komentári, ktorý dnes vyšiel v britských denníkoch The Times a Daily Telegraph, Fallon vyslovil obavy, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol znovu využiť svoju taktiku, ktorú použil na destabilizovanie Ukrajiny, aj voči baltským členom NATO.

Fallon v článku vyjadruje znepokojenie nad Putinovým počínaním a tvrdí, že nebezpečenstvo, že Rusko sa znova uchýli k hybridnej taktike, akú použilo na východe Ukrajiny a Kryme, je v prípade trojice pobaltských štátov, Estónska, Litvy a Lotyšska, "veľmi reálne a veľmi aktuálne".

Britský minister uviedol, že je znepokojený Putinovým nátlakom na Pobaltie a "spôsobom, akým testuje NATO". Podľa Fallona musí byť NATO pripravené na všetky druhy a formy agresie zo strany Ruska.

Lukaševič dnes v Moskve uviedol, že Rusko považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti aktivity NATO v blízkosti svojich hraníc. Zdôraznil, že "Moskva nepovažuje NATO za nepriateľskú alianciu, ale jej činy a rozhodnutia vytvárajú vážnu hrozbu nielen pre bezpečnosť Ruska, ale aj pre európsku bezpečnosť v tom najširšom slova zmysle".

Agentúra AP pripomenula incident zo stredy, keď Británia vyslala stíhačky Typhoon, aby preverili dva ruské bombardéry Bear s dlhým doletom pri južnom pobreží Anglicka. Išlo o druhý takýto incident za uplynulé mesiace.

Britské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že "ruské lietadlá sprevádzalo kráľovské letectvo, až kým neopustili oblasť britského záujmu. Ruské vojenské lietadlá rozhodne v žiadnom momente nenarušili britský výsostný vzdušný priestor" .

Vzletov lietadiel členských krajín NATO proti ruským strojom vlani pribudlo v čase, keď sa zvýšilo napätie medzi Západom a Moskvou pre krízu na Ukrajine.