Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

MOV má nových viceprezidentov, El Moutawakelovú a Reedieho

Nawal El Moutawakelová Foto: TASR/AP

El Moutawakelová počas aktívnej kariéry dosiahla najväčší úspech, keď sa v roku 1984stala prvou ženou z arabského sveta, ktorá získala olympijské zlato.

Londýn 26. júla (TASR) - Bývalá olympijská víťazka v behu cez prekážky Nawal El Moutawakelová z Maroka a Brit Craig Reedie sa vo štvrtok vo voľbách v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) stali jeho novými viceprezidentmi.

Päťdesiatročná El Moutawakelová riadila koordinačný výbor londýnskej olympiády. Počas aktívnej kariéry dosiahla najväčší úspech v roku 1984, keď sa stala prvou ženou z arabského sveta, ktorá získala olympijské zlato. Podarilo sa jej to v behu na 400 metrov cez prekážky.

Reedie, ktorý má 71 rokov, hrával kedysi bedminton a figuroval v organizačnom výbore londýnskej olympiády. "Som veľmi poctená. Budem pokračovať v propagácii olympijských myšlienok oddane, s vášňou a energiou. Môžete sa na mňa spoľahnúť," povedala El Moutawakelová, ktorá vedie aj koordinačný výbor olympiády v roku 2016 v Rio de Janeiru.

"Je veľmi príjemné, že ma zvolili v tomto meste, ktorému som v posledných rokoch venoval tak veľa času," vyjadril sa Reedie. Ďalšími viceprezidentmi sa stali Thomas Bach z Nemecka a Singapurčan Ser Miang Ng. Atletický výbor MOV bude viesť Claudia Bokelová z Nemecka, Juan Antonio Samaranch mladší zo Španielska, Sergej Bubka z Ukrajiny a Willi Kaltschmitt z Guatemaly.

Do výkonného výboru zvolili šéfa Medzinárodnej amatérskej boxerskej asociácie (AIBA) Ching Kuo Wua z Tajwanu, ako aj zástupcu národných olympijských výborov Patricka Hickeyho z Írska. V rozhodovacom orgáne inštitúcie nebude chýbať ani nominant federácií zimných športov René Fasel zo Švajčiarska.

Pätnásťčlenný výkonný výbor budú prvýkrát v histórii MOV tvoriť tri ženy.