Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Začal legislatívny proces k novému protischránkovému zákonu

Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. V budove sídli aj Najvyšší súd SR. Bratislava. Foto: TASR - Michal Svítok

Príprava protischránkového zákona reaguje na platnú úpravu registra konečných užívateľov výhod. Tá podľa rezortu nerieši problematiku narábania s verejnými prostriedkami plošne.

Bratislava 19. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu k pripravovanému návrhu zákona o registri konečných užívateľov výhod – k tzv. protischránkovému zákonu. Na portáli právnych predpisov slov-lex.sk pribudla dnes, verejnosť sa k nej môže vyjadriť do 8. júna.

Začiatok legislatívneho procesu ohlásil hovorca rezortu Peter Bubla, ktorý pripomenul, že ide o prioritu presadzovanú podpredsedníčkou vlády a ministerskou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd).

Rezort oznámil, že prípravou protischránkového zákona reaguje na platnú úpravu registra konečných užívateľov výhod. Tá podľa neho nerieši problematiku narábania s verejnými prostriedkami plošne, pretože upravuje narábanie s verejnými prostriedkami len v rámci procesov verejného obstarávania.

To však podľa Bublu predstavuje iba približne 20 percent výdavkov z verejných rozpočtov. "Zapisovanie konečných užívateľov výhod do registra na základe čestných vyhlásení nezaručuje zápis skutočných ekonomických vlastníkov a prijímateľov výhod. Sankčné mechanizmy platnej právnej úpravy sú taktiež nedostatočné," menoval ďalšie nedostatky súčasnej právnej úpravy.

Zhodne s programovým vyhlásením vlády Bubla ozrejmil, že cieľom novej právnej úpravy je prijať účinnú právnu normu, ktorá sa bude vzťahovať na všetky verejné zdroje. "Má nadväzovať na existujúcu právnu úpravu pokiaľ ide o verejnú kontrolu registra konečných užívateľov výhod. Zároveň po prehodnotení účinnosti na definíciu konečného užívateľa výhod má rozšíriť okruh osôb na všetky subjekty, ktoré prijímajú plnenie od štátu," vysvetlil.

Reálnu vymáhateľnosť zákona chce ministerstvo zvýšiť zavedením sankcií, ktoré budú citeľne odstrašujúce pre osoby, ktoré nepravdivé údaje uviedli, a odoberú hospodársky prospech tým, ktorí ho protizákonným konaním získali.

Žitňanská začiatkom mája informovala, že nový protischránkový zákon bude samostatnou právnou normou vyňatou zo zákona o verejnom obstarávaní. To je potrebné práve preto, že sa nebude týkať len verejných obstarávaní, ale plošne akéhokoľvek nakladania s verejnými zdrojmi. "Predložím právnu úpravu, ktorá bude najlepšia, akú dokážem v tejto fáze predložiť a očakávam, že účinný protischránkový zákon bude prijatý," uviedla 1. mája v diskusnej relácii RTVS.

Predbežná informácia je novým inštitútom v rámci legislatívneho procesu. Verejnosť a orgány verejnej správy sa vďaka nej môžu zapojiť do procesu tvorby paragrafového znenia právneho predpisu ešte pred začatím pripomienkového konania.