Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

G. Murín prezentoval knihu venovanú veľvyslancovi kuchárskeho umenia

Gustáv Murín, archívne foto Foto: TASR

Kniha predstavuje človeka, ktorý navzdory nepriazni osudu dokázal svoju gurmánsku vášeň premeniť aj na celoživotnú službu druhým - doma i v zahraničí.

Bratislava 8. júna (TASR) - Knihu s názvom Život s chuťou venovanú šéfkuchárovi Ondrejovi Antovszkému prezentovali v utorok (7. 6.) v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave. Spisovateľ Gustáv Murín, autor populárnych diel literatúry faktu, si v nej nezobral na mušku mafiánskych bossov a gorily slovenského podsvetia, ale osobnosť z úplne opačného konca hodnotového rebríčka. Predstavuje človeka, ktorý navzdory nepriazni osudu dokázal svoju gurmánsku vášeň premeniť aj na celoživotnú službu druhým - doma i v zahraničí. "Osud pána Antovszkého je mimoriadny, to je niečo neuveriteľné, keď si predstavíte, že tento človek bol odsúdený po tom, čo komunisti umučili jeho otca, aby zostal v dedine len ako pastier dobytka a on sa dostal na túto úroveň. Ten príbeh je obrovský," povedal pre TASR Gustáv Murín, ktorý už legendu slovenskej gastronómie predstavil prostredníctvom e-knihy s názvom Ondrej Antovszký varil pre kráľovnú.

V súčasnosti sa doslova hollywoodsky príbeh "veľvyslanca kuchárskeho umenia", ktorému sa v detstve komunistický funkcionár vyhrážal, že z neho nikdy nič nebude a nikdy neopustí dedinku Tekovské Lužany, dostáva k čitateľom aj v tlačenej podobe. "My sme ani neverili, že by sa mohlo podariť niečo takéto, ale vďaka obdivuhodnej spolupráci s Vydavateľstvom Matice slovenskej sa táto knižka podarila," uviedol autor publikácie, v ktorej nechýbajú originálne recepty uznávaného slovenského šéfkuchára, čestného prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a držiteľa prestížnej medaily WACS - Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií.

Počas slávnostného večera, na ktorom sa zúčastnili aj niektorí veľvyslanci krajín pôsobiaci na Slovensku, sa podávala špeciálna maková torta pripravovaná bez múky. Najobľúbenejšou ingredienciou Ondreja Antovszkého, ktorý je autorom slovenskej klasiky ako Drotárska kapsa, Čachtické rezne či Zbojnícka pochúťka, je totiž mak. "Moji rodičia v Békešskej Čabe boli pestovatelia maku. Do dnešného dňa zbožňujem mak, preto sa aj bude podávať maková torta, ktorej receptúru zatiaľ držím pod pokrievkou," prezradil pre TASR Ondrej Antovszký, ktorý varil aj pre dánsku kráľovnú a svoje kulinárske umenie predvádzal i "majstrom pera" ako dlhoročný šéfkuchár v Klube slovenských spisovateľov. Na dielach majstra kuchára si pochutnávali napríklad Vincent Šikula, Tomáš Janovic, Štefan Moravčík, ale aj Miroslav Válek, Vojtech Mihálik, Maša Haľamová a ďalšie osobnosti slovenskej literatúry, kultúry a umenia.