Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Rezort diplomacie: Obstarávania predsedníctva sú v súlade so zákonom

Sídlo Ministerstva zahraničných vecí SR slávnostne otvoria zajtra 6. marca 1998 na Hlbokej ulici č. 2. Na snímke nová budova ministerstva. Foto: Vladimír Benko, TASR. Foto: TASR Vladimír Benko

Ministerstvo zahraničných vecí odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.


"Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano.



Všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur sú podľa jeho slov v súlade so zákonom, rovnako ako všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva.

Ministerstvo ďalej odmieta obvinenia na adresu jeho zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.

"Externá poradkyňa ministra Zuzana Ťapáková, ktorá poskytuje odborné poradenstvo v oblasti médií, nemá na ministerstve výkonné právomoci, ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. V súvislosti so zverejnenými obvineniami na jej adresu zvažuje právne kroky," konštatoval Stano.

Rezort diplomacie podľa hovorcu požiadal príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania.

V súvislosti s týmito informáciami dnes počas návštevy Banskej Bystrice reagoval predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede slovami: "Bola taká kauza, ktorá sa volala piešťanské CT, bola prijatá zodpovednosť na úrovni, aká tu ešte nikdy nebola prijatá. Odišiel predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Čo sa ukázalo na konci dňa? Že predražené CT chcel kúpiť pán doktor Suchánek z opozície, ktorý dostal za to Bielu vranu. Ja sa nemienim vyjadrovať k týmto každodenným neuveriteľným útokom, ktoré znesväcujú úplne všetko, vrátane práce Mira Lajčáka. Ani nemám dôvod, neviem o tom nič, bol som informovaný, že bola nejaká tlačová konferencia, ani netuším, čo zase natárali. Ale predpokladám, že to skončí presne takisto, ako v prípade CT, že sa ukáže niečo úplne iné."