Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Na črevné zápalové ochorenia upozorní osvetová kampaň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom akcií je pripomenúť, že bolesti brucha, časté hnačky, alebo strata hmotnosti nemusia byť prejavmi alergií či stresu.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Chronickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD - z anglického Inflammatory bowel disease) ako ulcerózna kolitída a Crohnova choroba trpí na Slovensku asi 8000 pacientov vrátane detí. Na problematiku tohto ochorenia poukáže v máji osvetová akcia v uliciach slovenských miest. Zároveň bude 22. mája Deň otvorených dverí v centrách pre črevné zápalové ochorenia. Cieľom akcií je pripomenúť, že bolesti brucha, časté hnačky, alebo strata hmotnosti nemusia byť prejavmi alergií či stresu.

Záujemcovia si budú môcť napríklad pri informačných stánkoch spraviť jednoduchý samotest vo forme dotazníka, ktorý ukáže, či sú ich obavy z IBD opodstatnené, ako aj konzultovať svoje ťažkosti s lekárom. Osvetová akcia sa začne vo štvrtok 14. mája v Bratislave. Následne postupne zavíta do Nitry, Trenčína, Banskej Bystrice, Košíc a Prešova, kde sa 21. mája skončí.

Deň na to sa v 11 špecializovaných gastroenterologických ambulanciách uskutoční druhý ročník Dňa otvorených dverí IBD. "Nakoľko nám veľmi záleží, aby pacient s IBD dostal adekvátnu liečbu, ale aj informácie o ochorení, bezprostredne po ukončení osvetovej akcie v uliciach slovenských miest sprístupníme naše ambulancie a najmä vedomosti," povedal Tibor Hlavatý, vedúci lekár v centre pre črevné zápalové ochorenia v Bratislave – Ružinove.

Počas dňa otvorených dverí môžu pacienti navštíviť niektorú z týchto ambulancií v špecializovaných centrách, bezplatne si dať vyšetriť stolicu rýchlym testom a v prípade potreby prediskutovať s lekárom ďalší postup. Informácie možno nájsť aj na web stránke www.trapiavascreva.sk.

Pod pojmom zápalové črevné ochorenia sa rozumie skupina ochorení tráviaceho traktu klasifikovaných ako autoimunitné ochorenia. IBD postihujú približne dve percentá celosvetovej populácie a vyznačujú sa tým, že organizmus postupne napáda svoje vlastné zdravé tkanivá. Primárne sa rozlišujú tri typy IBD. K dvom najrozšírenejším patrí Crohnova choroba a ulceratívna kolitída, po nich nasleduje indeterminovaná kolitída, ktorá sa prejavuje príznakmi typickými pre obidva predchádzajúce typy IBD.