Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Na Slovensku zrejme vznikne trinásta súkromná vysoká škola

Rokovanie 16. schôdze vlády SR 18. júla 2012 v Bratislave. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a a podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister Dušan Čaplovič navrhol udeliť súhlas na pôsobenie Goetheho Uni Bratislava podľa vlastných slov preto, že škola má väzbu na nemeckú univerzitu a je kvalitná.

Bratislava 18. júla (TASR) - Vláda dnes odobrila vznik novej súkromnej Vysokej školy Goethe uni Bratislava. Tá by sa tak mohla stať trinástou súkromnou vysokou školou na Slovensku.

O štátny súhlas ministerstvo požiadala 5. decembra 2011 právnická osoba GOETHE UNI, a. s., ktorej štatutárnym orgánom je prof. Stefan Wolf. Rovnaká právnická osoba pod názvom UNICENTER INTERNATIONAL, a.s. už v minulosti žiadala neúspešne o udelenie štátneho súhlasu. Červenú jej dala vláda SR uznesením z 8. septembra v roku 2010.

Minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) pri svojom nástupe avizoval, že nepodpíše vznik žiadnej novej školy. V apríli tohto roka znemožnil vznik súkromnej vysokej školy Akadémia filmovej tvorby a multimédií.

Súhlas na pôsobenie Goetheho Uni Bratislava navrhol udeliť podľa vlastných slov preto, že škola má väzbu na nemeckú univerzitu a je kvalitná.

„Slovensko potrebuje kvalitné školstvo. Preto som navrhol schváliť pôsobenie tejto súkromnej vysokej školy, ktorá má väzbu na univerzitu z Frankfurtu nad Mohanom a patrí medzi najlepšie univerzity,“ zdôvodnil minister v júni, keď podal návrh na pripomienkovanie. Dodal, že s príchodom školy spája nemalé očakávania. Univerzita bude mať podľa ministra stredoeurópske pôsobenie a bude vzdelávať študentov nielen zo Slovenska ale aj z Českej republiky, Rakúska, Maďarska a Poľska.

Dušan Čaplovič
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Akreditačná komisia posúdila spôsobilosť súkromnej vysokej školy vzdelávať v prvom a druhom stupni štúdia a odobrila udelenie štátneho súhlasu. Ministerstvu odporúča priznať právo udeľovať akademický titul absolventom študijného programu „podnik v svetovom hospodárstve“ v študijnom odbore 3.3.18 medzinárodné podnikanie, taktiež absolventom študijného programu „cestovný ruch – kúpeľníctvo a hotelierstvo“ v študijnom odbore 8.1.1 cestovný ruch, a aj absolventom študijného programu mediálna a marketingová komunikácia v študijnom odbore 3.2.3 masmediálne štúdiá. Vysoká škola môže podľa komisie tieto programy vyučovať v dennej a v externej forme štúdia.

Po udelení štátneho súhlasu rezort plánuje povoliť vzdelávanie všetkých programov, ktoré odporučila Akreditačná komisia, okrem vzdelávania v bakalárskom stupni v programe „podnik v svetovom hospodárstve“. Podľa Sústavy študijných odborov SR je totiž možné v študijnom odbore 3.3.18 medzinárodné podnikanie, kam program patrí, uskutočňovať iba študijné programy v druhom a treťom stupni.

Do pripomienkového konania poslal svoje výhrady rezort zdravotníctva, ktorý nesúhlasil s uskutočňovaním študijného programu cestovný ruch – kúpeľníctvo a hotelierstvo.

"Ministerstvo zdravotníctva sa nemalo možnosť vyjadriť k problematike „kúpeľníctvo“, ktoré patrí do poskytovania zdravotnej starostlivosti," zdôvodnilo ministerstvo. Garantom štúdia majú byť podľa rezortu profesori, ktorí nie sú odborníci v odbore fyzioterapia, balneológia a liečebná rehabilitácia a ich odbory nie je možné považovať za príbuzné z pohľadu poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Teda ich kvalifikácia je pre kúpeľníctvo nepostačujúca," napísalo v pripomienke ministerstvo, ktoré tvrdí, že otázne je aj uplatnenie absolventov tohto odboru na trhu.

Pri rozporovom konaní však ministerstvo školstva upozornilo, že nejde o prípravu zdravotníckych pracovníkov. Rezort zdravotníctva požiadal, aby jeho odborníci boli oslovení pri opätovnej akreditácii študijných progamov.