Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Najstaršia občianka ČR oslávila 110. narodeniny

Ilustračné foto Foto: TASR

Vďaka blízkym môže byť babička stále doma, so starostlivosťou o ňu pomáha rodine aj ošetrovateľka Ivana Kšírová z Mestského ústavu sociálnych služieb.

Plzeň 10. apríla (TASR) - Najstaršia občianka Českej republiky Marie Behenská oslávila nedávno 110. narodeniny. Síce zle počuje a málo rozpráva, ale doteraz neužíva žiadne lieky. Žije v Plzni, má tri pravnúčatá a dve prapravnúčatá.

Marie Behenská oslávila neuveriteľné jubileum už 2. apríla, ale novinári a ďalší gratulanti ju po dohode s rodinou prišli navštíviť až dnes, napísal spravodajský server iDNES.cz. Blahoželať jej prišiel aj starosta mestského obvodu Plzeň-Slovany a senátor Lumír Aschenbrenner. Ten za pani Behenskou chodí každoročne už dlhé roky a hovorí, že ju vídava vlastne pravidelnejšie ako niektorých svojich príbuzných a kamarátov.

Oslávenkyňa prijala gratulantov v pohodlnom kresle, ktoré má v obývačke. Síce už nevidí, zle počuje a hovorí veľmi málo, ale nie je klasický ležiaci pacient, s oporou môže dodnes chodiť po byte.

Keď jej vnučka Jindřiška Jírovcová pripomenula, že má 110. narodeniny, oslávenkyňa po chvíli reagovala: "Ako je to možné?" "Máš dobré gény," zasmiala sa vnučka.

Vďaka blízkym môže byť babička stále doma, so starostlivosťou o ňu pomáha rodine aj ošetrovateľka Ivana Kšírová z Mestského ústavu sociálnych služieb.

"Je to samozrejme náročnejšie ako predtým. Hlavne čo sa týka prípravy jedla a samozrejme aj celkového stavu. Jedlo mixujeme, ale jesť môže úplne všetko. Je jej jedno, či sladké alebo slané, len mixované. Úžasná je pomoc opatrovateliek, viem, že keď potrebujem, môžem sa na ne spoľahnúť," povedala podľa iDNES.cz dcéra pani Behenskej Marie Štěpáníková.

Podľa jej slov je jej matka prvá, kto sa v rodine dožil takého vysokého veku. Je pozoruhodné, že pani Behenská dodnes neužíva žiadne lieky. Vonku bola naposledy pred dvoma rokmi, kým nemala úraz. Teraz zvládne chodiť s oporou po byte.

Od decembra je starenka praprababičkou. Mala jedno dieťa, dcéru, ktorá sa o ňu dnes stará. Tá mala syna a dcéru. Od nich má pani Behenská tri pravnúčatá a teraz aj dve prapravnúčatá, dodáva iDNES.cz.