Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Nákaze medzi škôlkarmi by mohli zabrániť ranné kontroly

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

"Ide o jednoduchý ranný filter. Pedagóg si všíma zvýšenú teplotu, začervenané oči, plný nos. Prezerá si aj kožu, napríklad či nemá kiahne,“ vysvetlila autorka štúdie Zdravé dieťa.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Každodenná ranná kontrola dieťaťa pred vstupom do materskej školy by mohla zabrániť, aby sa choroba rozšírila do kolektívu. Vykonať by ju mal pedagóg hravou formou a dialógom, aby dieťa necítilo nátlak. Prítomný je aj rodič.

Tieto poznatky zo štúdie Zdravé dieťa už od mája tohto roku pilotne zaviedli v materskej škole na Bazovského ulici v bratislavskej Dúbravke. Autorka štúdie Martina Vavreková dnes na tlačovej konferencii v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave poznamenala, že počas terajšieho chrípkového ochorenia majú už o polovicu chorých detí menej, ako tomu bolo doteraz. DFNsP je odborným garantom štúdie.

„Ide o jednoduchý ranný filter. Pedagóg si všíma zvýšenú teplotu, začervenané oči, plný nos. Prezerá si aj kožu, napríklad či nemá kiahne a kontroluje vlasy na voš vlasovú,“ vysvetlila. Na deti dohliada pedagóg ešte celé dopoludnie a ak sa ich zdravotný stav zmení, kontaktuje rodiča. Na každodenných prehliadkach sa v dúbravskej škôlke zhodli všetci rodičia a podpísali informovaný súhlas. „Je dobré, ak má pedagóg ranný filter zakotvený v školskom poriadku, ako v tejto škôlke. No má právo posúdiť zdravotný stav aj bez toho, na základe príslušnej platnej vyhlášky,“ povedala pre TASR lekárka z DFNsP Ingrid Brucknerová.

Projekt Zdravé dieťa sa chce okrem prevencie akútnych chorôb venovať aj skríningu chronických ochorení. Deťom sa v dúbravskej škôlke budú venovať napríklad diabetológ, logopéd, ortopéd či endokrinológ z DFNsP. V prípade potreby lekári odporučia deti na vyšetrenie v odborných ambulanciách DFNsP Bratislava. O projekte chce detská nemocnica v piatok (17.10.) informovať aj materské školy z ostatných mestských častí Bratislavy na vedeckej konferencii.