Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Exminister Uhliarik mal pred troma rokmi s CT taktiež pochybiť

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Michal Svítok

V novembri 2011 ako minister odsúhlasil súkromnej nemocnici vo Svidníku 1,74 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu na prenájom CT prístroja.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Bývalý šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) mal v súvislosti s CT prístrojom taktiež pochybiť. V novembri 2011 ako minister odsúhlasil súkromnej nemocnici vo Svidníku 1,74 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu na prenájom CT prístroja. Táto nemocnica sa práve v tom čase mala dostávať do rúk finančnej skupiny Penta. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

Podľa HN mala mať nemocnica prístroj v prenájme len na 21 mesiacov. Kúpa nového CT by vyšla, aj podľa prieskumu Transparency International, lacnejšie. K samotnému prenájmu ale nedošlo. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo februári 2014 so spoločnosťou Svet zdravia zmluvu zrušilo. Prechádzať tomu mali zistenia Európskej komisie, ktoré podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Čižmárikovej preukázali chyby vo verejnom obstarávaní a predražené nájomné zariadenia.

"Smer sa snaží médiám podhodiť akože kauzy z minulosti, len aby zakryl zodpovednosť za svoje prešľapy v zdravotníctve," povedal pre HN Uhliarik, svoj podpis na zmluve však neobjasnil.

Vlastník nemocnice, spoločnosť Svet zdravia, denníku uviedol, že zmluva bola podpísaná v čase, keď v nej Penta ešte nebola oficiálne akcionárom. Hovorca spoločnosti Tomáš Kráľ tvrdí, že od zmluvy sa rozhodli odstúpiť sami a verejné obstarávanie na konkrétneho dodávateľa nerobili.

Kráľ HN ďalej povedal, že z dotácie nečerpali ani jedno euro a do svidníckej nemocnice kúpili z vlastných prostriedkov nový počítačový tomograf. Zrekonštruované CT pracovisko ich vyšlo na 344.000 eur, píše denník. Ako dodal hovorca, projekt nemusel byť predražený. V cene za prenájom malo byť okrem CT prístroja zahrnuté aj počítačové vybavenie, diagnostické stanice, moduly pre CT alebo tiež výučbový softvér. Nemocnica si to podľa neho nemohla zakúpiť, porušila by tým pravidlá pre čerpanie eurofondov. "Išlo o vzdelávací projekt a Brusel definuje, že pri poskytovaní služieb tohto typu nemôžete nakupovať hnuteľný majetok," dodal Kráľ pre HN.