Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Nepál zápasí s požiarmi a horúčavami sužujúcimi krajinu

Na okraji mesta Lalitpur v Nepále došlo v utorok 30. apríla 2024 k lesnému požiaru. Foto: TASR/AP

Vrchol sezóny lesných požiarov sa v Nepále podľa servera globalforestwatch.org zvyčajne začína v polovici marca a trvá desať týždňov.

Káthmandu 2. mája (TASR) – Hasiči v Nepále vo štvrtok aj za pomoci miestnych obyvateľov bojovali s rozsiahlym požiarom, ktorý zachvátil les Lalitpur južne od metropoly Káthmandu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Vrchol sezóny lesných požiarov sa v Nepále podľa servera globalforestwatch.org zvyčajne začína v polovici marca a trvá desať týždňov. Počet požiarov a ich intenzita sa však vplyvom suchších zím spôsobených klimatickou zmenou v posledných rokoch zvýšila, uvádza AFP.

Podľa oficiálnych vládnych údajov bolo tento rok hlásených na území Nepálu viac než 4500 požiarov. Je to takmer dvojnásobný počet ako minulý rok; stále však neprekonal dosiaľ najhoršiu zaznamenanú sezónu z roku 2021.

"Počet lesných požiarov sa neuveriteľne zvýšil a to predpokladáme, že ich sezóna potrvá ešte mesiac," vyhlásil zástupca vedúceho Národného úradu na znižovanie rizík prírodných katastrof a ich predchádzanie Sundar Prasád Šarmá. Dodal, že likvidáciu požiarov komplikuje náročný terén.

Hovorca ministerstva životného prostredia označil za príčinu nárastu lesných požiarov dlhé sucho a horúčavy na južných pláňach krajiny. "Lesné požiare zvyčajne vrcholia koncom apríla, tento rok však ich počet naďalej stúpa vplyvom zvyšujúcich sa teplôt," dodal hovorca.

Budhistické pútnické miesto Lumbini a iné lokality na juhu krajiny zasiahli teploty presahujúce 40 stupňov Celzia, ktoré podľa predpovedí potrvajú ešte niekoľko dní.

Rozsiahly vedecký výskum dokázal, že klimatická zmena spôsobuje predĺženie horúčav, zvýšenie frekvencie ich výskytu a stúpanie teplôt. Tento rok k zvyšovaniu teplôt prispel aj klimatický fenomén El Niňo.