Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Nepravidelný rytmus srdca má asi každý desiaty

Ilustračné foto Foto: TASR/Archív

Vyplýva to zo štúdie Slovenskej asociácie srdcových arytmií.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Nepravidelný rytmus srdca má v priemere asi desať percent Slovákov starších ako 60 rokov. Je vysoko pravdepodobné, že trpia na doteraz nediagnostikovanú fibriláciu srdcových predsiení.

Vyplýva to zo štúdie Slovenskej asociácie srdcových arytmií (SASA), ktorú od 1. januára do 1. septembra 2014 uskutočnili na vzorke viac ako 100.000 ľudí. Do štúdie sa zapojili ľudia z viac ako 30 domovov dôchodcov.

"Zamerali sme sa na starších obyvateľov, pretože podľa štatistík je u nich vysoké riziko tohto ochorenia," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prednosta Kliniky kardiológie a angiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Robert Hatala. Upozornil, že pri fibrilácii srdca vzniká päťnásobné zvýšenie rizika mozgovej porážky, čo môže byť zapríčinené krvnou zrazeninou. Tá vznikne v dutine srdca s možnosťou, že bude vymrštená do krvného obehu.

Hatala konštatoval, že na toto ochorenie trpia najmä ľudia s nadváhou alebo neriešeným zvýšeným krvným tlakom. Laik podľa neho ťažko zistí, že mu nepravidelne bije srdce. Prísť na to môžu ale lekári pri preventívnych prehliadkach. "Počet pacientov pribúda, fibriláciu srdca možno označiť za epidémiu 21. storočia," konštatoval.

Spôsob liečby je podľa Hatalu individuálny, ide o farmakologickú liečbu či liečbu v podobe kardiostimulátora. Počas fibrilácie predsiení srdce pracuje nepravidelne, väčšinou so striedaním veľmi rýchlych fáz, s fázami veľmi pomalými. Hatala dodal, že na Slovensku má toto ochorenie najmenej 100-tisíc ľudí.

Štúdia Slovenskej asociácie srdcových arytmií bola realizovaná z edukačného grantu spoločnosti Bayer HealthCare.